Preşedintele sud-coreean, în vizită în SUA săptămâna viitoare. Washingtonul şi Seulul îşi vor coordona sprijinul pentru Ucraina

0
Publicat:

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va face o vizită în Statele Unite în intervalul 24-30 aprilie pentru un summit cu omologul său american Joe Biden, a transmis joi agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, în timp ce Departamentul de Stat a indicat pentru Reuters că SUA vor continua să se coordoneze strâns cu Coreea de Sud cu privire la sprijin suplimentar pentru Ucraina.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Potrivit Yonhap, cei doi preşedinţi vor avea o întrevedere şi o conferinţă de presă comună pe 26 aprilie, iar Yoon va ţine un discurs în Congresul american în ziua următoare, potrivit Agerpres. 

Vizita de stat lui Yoon va fi prima a unui preşedinte sud-coreean în SUA începând din 2011 şi va marca împlinirea a 70 de ani de alianţă între cele două ţări.

Într-un interviu exclusiv pentru Reuters, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că ţara sa ar putea, în anumite condiţii, să meargă dincolo de ajutorul umanitar sau financiar pentru Ucraina, semnalând pentru prima oară o modificare a poziţiei sale împotriva furnizării de arme Ucrainei.

„Republica Coreea (Coreea de Sud) a fost un partener ferm în apărarea dreptului Ucrainei la suveranitate teritorială împotriva agresiunii ruse din primele zile ale invaziei la scară largă”, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-un e-mail de răspuns către Reuters pe marginea comentariilor lui Yoon.

„Vom continua să ne coordonăm strâns cu aliatul nostru în ce priveşte sprijin suplimentar pentru Ucraina”, a adăugat purtătorul de cuvânt, care nu a dorit să i se facă publică identitatea.

În pofida presiunii crescânde din partea statelor occidentale pentru a furniza arme, Coreea de Sud, un aliat-cheie al SUA şi un producător major de muniţie de artilerie, a încercat până acum să evite să antagonizeze Rusia având în vedere companiile sale care activează în această ţară şi influenţa Moscovei asupra Coreei de Nord, adaugă Reuters.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite