Joe Biden se întâlnește cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a încerca stabilizarea relațiilor China-SUA

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping miercuri, 15 noiembrie, în "regiunea San Francisco", au confirmat importanţi oficiali americani sub rezerva anonimatului, relatează AFP, conform Agerpres.

Joe Biden și Xi Jinping dau noroc
Joe Biden și Xi Jinping. Foto: APA/EFE

"Scopul nostru va fi să încercăm să luăm măsuri care să stabilizeze relaţia între Statele Unite şi China, să înlăturăm unele neînţelegeri şi să deschidem noi căi de comunicare", a declarat un oficial american într-un interviu acordat joi mass-media.

Aceasta va fi cea de-a doua întâlnire între cei doi şefi de stat după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă şi cea de-a şaptea conversaţie între cei doi lideri

De asemenea, aceasta va fi prima vizită a lui Xi Jinping în Statele Unite din 2017. În aceeaşi perioadă, la San Francisco va avea loc summitul pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care se va desfăşura din 12 până pe 18 noiembrie.

Preşedintele american intenţionează să-şi avertizeze omologul chinez că SUA sunt "extrem de îngrijorate" de ingerinţa Beijingului în alegerile prezidenţiale din Taiwan din 2024, a declarat un important oficial american.

Acesta a subliniat că anul 2024, cu acest scrutin, dar şi cu alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, ar putea fi "destul de turbulent" pentru relaţia dintre Washington şi Beijing.

"Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de intensificarea fără precedent, periculoasă şi provocatoare a activităţilor militare (chineze) în jurul Taiwanului", a adăugat oficialul, precizând că Biden va discuta cu omologul său chinez în legătură cu această chestiune.

Cu toate acestea, Biden va da din nou asigurări Chinei - care revendică suveranitatea asupra insulei - că Washingtonul nu sprijină independenţa Taiwanului şi că, prin urmare, politica americană în această chestiune nu s-a schimbat.

Taiwanul este unul dintre principalele subiecte de dispută între cele două mari puteri, iar China a suspendat în vara anului 2022 majoritatea comunicaţiilor militare regulate cu Statele Unite, după o vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA pe insulă.

Un dialog cu China între importanţi responsabili militari, dar şi la un nivel mai operaţional, este "absolut esenţial"

"Chinezii sunt reticenţi şi, prin urmare, preşedintele (Biden) va face presiuni săptămâna viitoare" pentru a restabili aceste canale cruciale de comunicare între cele două puteri nucleare, a subliniat un oficial american.

Un alt oficial a avertizat însă că nu trebuie să ne aşteptăm la o "listă lungă de rezultate concrete", dând asigurări că scopul întâlnirii este "gestionarea rivalităţii" cu Beijingul, şi că Statele Unite au aşteptări "realiste".

Oficialii americani au precizat că vor fi discutate principalele probleme internaţionale ale momentului, în special războiul dintre Israel şi Hamas

Joe Biden se aşteaptă ca Beijingul "să spună foarte clar, ca parte a relaţiei sale emergente cu Iranul, că este esenţial ca (Teheranul) să nu încerce să intensifice sau să extindă" acest conflict, au mai spus oficialii citaţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite