Americanii confirmă întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping pe teritoriul SUA

0
Publicat:

Întrevederea celor doi lideri va avea loc la San Francisco, unde se va desfășura la mijlocul lunii noiembrie un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

Cei doi lideri mondial se vor întâlni luna aceasta la San Francisco
Cei doi lideri mondial se vor întâlni luna aceasta FOTO EPA-EFE

Președintele american Joe Biden „dorește să aibă o conversație constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Karine Jean-Pierre a indicat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu va „da detalii despre această întrevedere care va avea loc (...) luna viitoare”. Reuniunea „va avea loc la San Francisco”, a spus ea. Executivul american a refuzat până acum să confirme acest summit.

Un înalt oficial de la Casa Albă a precizat că Beijingul și Washingtonul au un „acord de principiu” pentru o întâlnire a celor doi lideri și „lucrează încă la detalii importante pentru a putea finaliza acest proiect”.

Această întrevedere dintre Joe Biden și Xi Jinping, pe teritoriu american, se află de câteva luni în centrul unor intense negocieri diplomatice.

Chinezii anunțaseră deja posibilitatea unei întâlniri Biden-Xi Jinping

Luna trecută, agenția de securitate a Republici Chineze a indicat că o posibilă întâlnire între Xi și Biden la San Francisco ar fi condiționată de „autenticitatea demonstrată” de SUA.

China și SUA, a subliniat ministrul de Externe chinez Wang Yi , ar trebui "să revină la Bali", făcând aluzie la ultima întâlnire dintre Biden și Xi în cadrul summitului G20 de pe insula indoneziană, în noiembrie anul trecut, unde s-au abordat teme precum Taiwan, competiția și comunicarea.

Wang a insistat că Washingtonul și Beijingul trebuie să implementeze acordul la care s-a ajuns cu acea ocazie, „să elimine distorsiunile, să surmonteze obstacolele, să întărească consensul și să colecteze rezultate”.

Ministrul chinez de externe a afirmat că ambele națiuni au transmis împreună semnale favorabile pentru stabilizarea și îmbunătățirea relațiilor, considerând că este benefic și necesar ca dialogul să continue, chiar dacă există încă o serie de diferențe și contradicții, precum și probleme care trebuie soluționate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite