Joe Biden, preşedintele SUA, s-a întâlnit cu soţia şi fiica lui Aleksei Navalnîi. El a anunţat sancţiuni „majore” pentru Rusia VIDEO

0
Publicat:

Departe de ochii presei, Joe Biden, preşedintele SUA, a avut joi, în California, o întâlnire cu soţia, Yulia, şi cu fiica, Dasha, ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, informează Agerpres, citând un comunicat al Casei Albe.

Aflat în campanie electorală în California încă de marţi, el a profitat de ocazie pentru a şi transmite în mod direct condooleanţe şi a-şi exprima, de asemenea, „admiraţia sa pentru curajul extraordinar” al opozantului rus şi „pentru lupta sa împotriva corupţiei şi pentru o Rusie liberă şi democratică”.

Dasha Navalnîia, fiica lui  Aleksei Navalnîi ,este studentă la Universitatea Stanford din California.

Preşedintele american le-a asigurat pe cele două femei că activitatea lui Aleksei Navalnîi „va continua prin intermediul celor care, în Rusia şi în întreaga lume, îl plâng şi luptă pentru libertate, democraţie şi drepturile omului”, potrivit comunicatului de presă al Casei Albe.

Joe Biden a repetat că SUA vor anunţa vineri noi sancţiuni „majore” împotriva Rusiei ca răspuns la decesul opozantului rus, dar şi pentru a marca doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Mama lui Aleksei Navalnîi „trebuie să poată recupera cadavrul fiului său şi să îi aducă tributul corespunzător”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe. „Ruşii trebuie să îi dea înapoi fiul”, a insistat John Kirby.

Iulia şi Aleksei Navalnîi, foto EPA EFE
Iulia şi Aleksei Navalnîi, foto EPA EFE

Potrivit administraţiei penitenciarelor ruse, Aleksei Navalnîi a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară nr. 3 din oraşul Harp, închisoare de înaltă securitate în care era deţinut de la sfârşitul anului 2023 şi unde ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani pentru extremism. După ce a supravieţuit în mod miraculos unei otrăviri în august 2020 şi apoi a fost tratat în Germania, Aleksei Navalnîi, devenit popular datorită investigaţiilor sale asupra corupţiei guvernamentale, a ales să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021. A fost imediat arestat şi condamnat succesiv la pedepse din ce în ce mai dure, în condiţii de detenţie din ce în ce mai grele, şi a fost adesea închis în frigul unei celule de izolare.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite