Joe Biden îl asigură pe Zelenski că ajutorul militar va fi livrat „rapid”, după ce va fi aprobat de Senatul SUA

0
Publicat:

Luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, dar şi printr-un comunicat de presă, preşedintele american Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean că că va trimite „rapid” ajutoare militare „importante” Ucrainei.

Joe Biden şi Volodomir Zelenski, foto arhivă
Joe Biden şi Volodomir Zelenski, foto arhivă

Bineînţeles că acest lucru va fi posibil după ce Congresul american va adopta definitiv un nou pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, informează Agerpres.

Statele Unite „vor furniza rapid noi ajutoare militare importante pentru a răspunde nevoilor urgente de luptă şi apărare aeriană ale Ucrainei” şi aceasta de îndată ce Senatul american va adopta, la rândul său, planul de ajutor care a fost validat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, se precizează în comunicatul Casei Albe.

Volodomir Zelenski, la rândul său, a postat pe reţelele de socializare un mesaj în care i-a mulţumit preşedintelui Joe Biden pentru „sprijinul neclintit” acordat ţării sale, după deblocarea noului plan de ajutor american de către Camera Reprezentanţilor.

„Îi sunt recunoscător lui Joe Biden pentru sprijinul său neclintit pentru Ucraina şi pentru adevăratul său leadership global”, a scris şeful statului ucrainean într-un mesaj postat pe platforma X, afirmând că noul pachet de ajutor va fi „rapid şi puternic şi va întări capacitatea noastră de apărare antiaeriană, cu rază lungă şi de artilerie”.

Discuţii despre susţinea Ucrainei s-au purtat şi între Joe Biden şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Casei Albe. Cei doi lideri au convenit că este „vital” să sprijine în continuare Ucraina.

Europenii au dat asigurări luni că vor continua să acorde asistenţă Kievului, dar fără să anunţe măsuri concrete, într-un moment în care ucrainenii cer în special baterii de apărare antiaeriană.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un pachet mult aşteptat de 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. Aceast sprijin militar şi economic, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobat acum de Senat, şi apoi semnat de preşedintele Joe Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite