Grupul conservator creștin din SUA ce urmărește să anuleze drepturile comunității LGBTQ+

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condițiile în care SUA sunt afectate de o campanie de război cultural de dreapta care urmărește să elimine din drepturile persoanelor LGBTQ+, vina tinde să fie pusă în special pe seama politicienilor republicani și a figurilor conservatoare din mass-media, relatează The Guardian.

Steagurile comunității LGBTQ arborate de primăria din New York FOTO SHUTTERSTOCK
Steagurile comunității LGBTQ arborate de primăria din New York FOTO SHUTTERSTOCK

În spatele eforturilor de a anula dreptul la avort, de a demoniza persoanele trans și de a reduce protecția acordată homosexualilor și persoanelor queer din SUA se află în realitate o organizație juridică de dreapta bine finanțată, spun experții.

De la înființarea sa în 1994, „Alliance Defending Freedom” s-a aflat în centrul unui efort național de limitare a drepturilor femeilor și persoanelor LGBTQ+, făcut în numele creștinismului. Organizația „Southern Poverty Law Center” a calificat-o drept un "grup de ură anti-LGBTQ" care și-a extins tentaculele în aproape toate domeniile războaielor culturale.

Astfel, a câștigat atenția unora dintre cele mai influente persoane din SUA și a devenit "un pericol pentru fiecare american care își prețuiește libertățile", potrivit Glaad, o organizație de apărare a drepturilor comunității LGBTQ+.

Prin intermediul unui „model de legislație" și al unor procese intentate în toată țara, ADF urmărește să anuleze căsătoria între persoane de același sex, să obțină o interdicție totală a avortului și să elimine drepturile minime pe care le au deja persoanele trans în SUA.

Organizația o numără printre foștii săi asociați pe Amy Coney Barrett, judecătoarea Curții Supreme de Justiție, despre care Washington Post a relatat că a luat cuvântul de cinci ori în cadrul unui program de formare al ADF, înființat pentru a promova o "viziune creștină distinctă asupra lumii în fiecare domeniu al legii".

ADF este angajată într-o "campanie foarte puternică pentru a plasa un anumit tip de viziune religioasă în centrul vieții americane", a declarat Rabia Muqaddam, avocat senior la Centrul pentru Drepturile Reproducerii.

"[Campania ADF] se extinde la avort, se extinde la persoanele LGBTQ, la imigrație, la ce fel de religie credem că este America, ce fel de oameni credem că sunt americani", a subliniat Muqaddam.

ADF a fost fondată în 1994 de un grup de "lideri din comunitatea creștină", potrivit site-ului său. Printre acești lideri se număra James Dobson, fondatorul organizației anti-LGBTQ+ „Focus on the Family”, care a susținut că atacul armat din 2012 de la școala Sandy Hook, în care au fost uciși 20 de copii și șase adulți, a fost o "judecată" a lui Dumnezeu din cauza scăderii numărului de biserici.

Liderii săi rămân implicați în interpretări de nișă ale creștinismului. Kristen Waggoner, directorul executiv al ADF, este, de asemenea, consilier juridic al Assemblies of God, o biserică care încurajează credincioșii să vorbească în limbi și crede în "vindecarea divină" - puterea rugăciunii - ca instrument medical.

În ultimele două decenii, ADF a fost un motor principal în zeci de acte legislative și procese de dreapta.

În prezent, organizația se află în spatele procesului 303 Creative, Inc versus Elenis, asupra căruia Curtea Supremă ar trebui să se pronunțe în această lună și care ar putea aduce atingere drepturilor LGBTQ+. Este un caz clasic pentru ADF - o problemă aparent fabricată pe care grupul a reușit să o treacă prin sistemul juridic american.

Reclamantul, 303 Creative, este o companie de design pentru site-uri. Deși 303 Creative nu a făcut până acum site-uri pentru nunți, totuși proprietara, Lorie Smith, susține că drepturile sale la primul amendament ar fi încălcate deoarece nu ar dori să le realizeze pentru cuplurile de același sex - ceea ce ar încălca legile antidiscriminare din Colorado.

O altă problemă obsesivă pentru ADF este avortul Muqaddam a explicat că gruparea a fost implicată în elaborarea unei interdicții a avortului de la 15 săptămâni, în Mississippi – determinând deschiderea unui dosar care a ajuns la Curtea Supremă – și al cărui rezultat a fost anularea, în 2022, a hotărârii Roe vs. Wade, care garanta dreptul la avort.

"Alliance Defending Freedom a avut un rol esențial în desființarea Roe și în eforturile continue de a elimina avortul la nivel național", a explicat Muqaddam.

"Au aplicat o lege despre care știau că este neconstituțională, au făcut-o cu scopul de a genera caz după caz pentru a o împinge la Curtea Supremă până când au găsit o instanță care să fie înțelegătoare față de argumentul lor", a spus Muqaddam.

"Cred că este exact ceea ce se întâmplă și în contextul LGBTQ. Scopul lor este de a limita cât mai mult posibil drepturile individuale”, a adăugat avocatul.

Site-ul ADF arată amploarea implicării sale în războaiele culturale de dreapta.

"Milităm pentru legi și precedente care promovează înflorirea umană prin recunoașterea diferențelor importante dintre bărbați și femei și onorarea proiectului lui Dumnezeu pentru căsătoria dintre un bărbat și o femeie", se arată pe site-ul ADF.

Totuși, Emerson Hodges, analist la SPLC, a declarat că ceea ce face de fapt ADF este să încerce să "anuleze progresul social și legislativ al LGBTQ".

Ei acționează sub masca libertății religioase. Ceea ce înseamnă, însă, este libertatea religioasă de a discrimina și de a invalida drepturile indivizilor din comunitatea LGBTQ”, a explicat Hodges.

Modelul ADF pentru elaborarea de legi

În timp ce politicienii republicani și mass-media de dreapta alimentează flacăra unui război cultural extremist, NBC a raportat că donațiile către ADF, care este înregistrată drept o organizație non-profit, au crescut de peste două ori din 2011 până în 2021.

Pe măsură ce influența sa a crescut , "legislația model" a ADF a ajuns în legislaturile statelor din SUA, grupul încercând să elimine drepturile LGBTQ+ și, în special, pe cele ale persoanelor trans.

Ei au lucrat pentru a interzice dreptul de a alege și sunt în cârdășie cu alte grupuri extremiste pentru a oprima persoanele marginalizate.

"Aproape toate legile anti-LGBT pe care le-ați văzut probabil în ultimul deceniu au fost probabil copiate sau parafrazate după un model de legislație elaborat de Alliance Defending Freedom. Aceștia oferă sprijin juridic, litigii și modele de politici pentru oficialii guvernamentali”, a declarat Hodges.

Un articol de pe site-ul ADF afirmă că este un "adevăr biblic" faptul că "bărbații și femeile sunt fizic diferiți", iar organizația a lucrat în mod corespunzător pentru a împiedica persoanele trans să participe la sporturile feminine.

Grupul a dat în judecată un district școlar din Minnesota în 2016, iar în 2021 un judecător din Connecticut a respins un proces intentat de ADF care urmărea să împiedice sportivii transsexuali să concureze în competițiile sportive din licee. În același an, ADF a susținut un proces intentat de un profesor din Virginia care a declarat că nu va folosi pronumele preferate ale unui copil transsexual, deoarece acest lucru ar însemna "să păcătuiască împotriva Dumnezeului nostru".

În aprilie, ADF, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Guardian, a depus o acțiune în Oregon în numele unei femei creștine care dorea să aibă în îngrijire copii, dar care a spus că nu ar fi fost de acord să "respecte, să accepte și să susțină ... orientarea sexuală, identitatea de gen, [și] expresia de gen" a unui copil în plasament la ea, a relatat Statesman Journal.

"[Obsesia [ADF] de a lua în vizor persoanele LGBTQ este necontrolată și este drastic ruptă de realitatea supermajorității care susține persoanele LGBTQ și legile care ne protejează de discriminare", a apreciat Sarah Kate Ellis, președintele și directorul executiv al Glaad.

"Toată lumea ar trebui să înțeleagă adevărul: ADF este pur și simplu un grup anti-LGBTQ care încearcă să abuzeze de pârghiile guvernamentale pentru a împinge discriminarea și pentru a-și păstra sentimentul deformat de control.

Au acționat, de asemenea, pentru a interzice dreptul de a alege și sunt în cârdășie cu alte grupuri extremiste pentru a oprima persoanele marginalizate. ADF este un pericol pentru fiecare american care își prețuiește libertățile - de a fi noi înșine, de a trăi liber și de a fi bineveniți să contribuim și să reușim în fiecare domeniu al societății”, a subliniat Ellis.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite