FOTO VIDEO Proteste violente în SUA după achitarea paznicului care a omorât tânăr de culoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea că George Zimmerman a fost achitat după ce a împuşcat mortal un tânăr de culoare în vârstă de 17 ani, neînarmat, a iscat proteste în Los Angeles, Florida, New York, Oakland, Sacramento şi San Francisco.

Mii de americani au protestat noaptea trrecută în mai multe oraşe după ce o instanţă din California l-a achitat pe George Zimmerman. În februarie 2012, pe când era unul dintre paznicii voluntari ai cartierului în care locuia, Zimmerman l-a împuşcat mortal pe Trayvon Martin, un tânăr afroamerican în vârstă de 17 ani. Ulterior, s-a dovedit că victima nu era înarmată şi doar se întorcea pe jos acasă, în oraşul Samford din centrul Floridei. 

Cele mai multe dintre proteste au fost paşnice, însă incidente violente au avut loc în câteva oraşe din California şi din Florida, unde protestatrii au spart geamuri, au stârnit incendii şi au vandalizat magazine şi maşini de poliţie. 

În Oakland, protestatarii au spart geamurile unei maşini de poliţie, pe care au scris apoi „Voi omorâţi oameni!”, iar presa locală relatează că forţele de ordine au fost obligate să-şi folosească vehiculele pentru a ridica o blocadă în faţa manifestanţilor. 

Jurnaliştii publicaţiei „The Oakland Tribune” susţin că mai multe geamuri ale redacţiei din centrul oraşului au fost sparte de protestatari. Totodată, mai mulţi manifestanţi au ars steaguri americane şi steaguri ale statului California. 

Protestele s-ar fi încheiat în jurul orei 2.00, până când poliţiştii nu arestaseră pe nimeni cu privire la demonstraţii, potrivit AP, care citează inspectoratul de poliţie din Oakland. 

În San Francisco, protestele s-au desfăşurat la o scară mult mai amplă, însă paşnice în mare măsură. Manifestanţii s-au strâns în Leimert Park, cartierul ocupat în mod istoric de populaţia afroamericană din oraş. Aici, oamenii s-au strâns şi au ţinut un moment de reculegere, apoi au cântat şi s-au rugat pentru Trayvon. La un moment dat, un grup de protestatari a încercat să oprească un tramvai, însă au fost calmaţi de forţele de ordine. 

La miezul nopţii, alţi protestatari au defilat prin oraş. „A existat o perioadă în care mulţimile de oameni fugeau printre maşini, dar poliţia i-a dispersat”, explică pentru AP Andy Neiman, purtător de cuvânt al LAPD. Nici în San Francisco nu a fost arestat niciun protestatar. 

În Sacramento, oamenii s-au strâns şi au cântat, cerând dreptate pentru Trayvon, purtând un banner pe care scria „Fără justiţie, fără pace!”. 

La New York, oamenii s-au strând în cartierele Harlem şi Brooklyn, iar o manifestaţie de amploare a fost organizată în Union Square din Manhattan. 

Mai multe vedete de culoare s-au alăturat mişcărilor. Beyonce a ţinut un moment de reculegere în timpul concertului de azi-noapte de la Nashville pentru Trayvon, după care a cântat melodia „I will always love you”, scrisă de Dolly Parton chiar în Nashville. 

Cantautorul Young Jeezy a lansat o nouă melodie numită „It`s a cold world (A tribute to Trayvon Martin)/ Este o lume rece (Un omagiu pentru Trayvon Martin)”. El a lansat melodia pe Facebook, adăugând că „nu încearcă în nicun fel sau formă să câştige de pe urma acestor evenimente, ci îşi exprimă doar sentimentele reale”. 

Russell Simmons, una dintre cele mai importante figuri din industria muzicală din SUA, a scris pe blogul personal că va sprijini activ Fundaţia Trayvon Martin în demersul de a obţine abrogarea legilor precum legea „Stand your ground/ Rămâi pe poziţie” din Florida, care permite folosirea forţei în autoapărare dacă o persoană are suficiente motive pentru a se simţi ameninţată. În baza acestei legi a fost achitat Zimmerman. 

„Dacă simţiţi furie în această noapte, canalizaţi această energie către contestarea acelor legi oribile care permit paznicilor ultrazeloşi de cartier să poarte arme şi să împuşte oameni nevinovaţi”, a scris Simmons. 

Familia criminalului şi a victimei, reacţii puternice

Fratele lui Zimmerman, Robert Zimmerman Jr., a scris că familia sa se simte uşurată. „Astăzi... sunt mândru că sunt american”, a scris el pe contul de Twitter. 

Părinţii lui Trayvon au ales să-şi exprime rezervat dezamăgirea. „Doamne, în cel mai negru ceas caut sprijin la Tine”, a scris Tracy Martin, mama victimei, adăugând că are inima frântă, dar credinţa neclintită. 

Fratele mai mic al lui Trayvon a scris pe Twitter „Et tu, America?” făcând referire la celebrele cuvinte devenite sinonime cu actul trădării. 

George Zimmerman a fost găsit nevinovat pentru uciderea lui Trayvon Martin după un proces care a divizat American. Decizia juriului alcătuit din şase femei a fost pronunţată după mai multe ore în care acestea au deliberat, la finalul procesului care a iscat numeroase controverse în Statele Unite al Americii. 

Moartea lui Martin, care nu era înarmat, a provocat emoţii în SUA, mai ales în rândul comunităţii de culoare, iar numeroase voci au denunţat crima pe motiv că ar fi avut la bază prejudecăţi rasiste. Faptul că poliţia din Florida l-a reţinut pe Zimmerman abia la şase săptămâni după uciderea tânărului afroamerican a agravat tensiunile între „albi” şi „negri”.

CITEŞTE MAI MULT


Cazul Zimmerman: cum a lansat o dezbatere naţională moartea unui adolescent

Controversele naţionale legate de rasism şi controlul posesiei armelor au fost aduse din nou în prim-plan in Statele Unite ale Americii, datorită activismului fervent al susţinătorilor drepturilor civile, al protestelor şi al influenţei reţelei de social media. Odată cu finalizarea cazului Zimmerman, SUA au fost divizate între apărătorii drepturilor omului şi cei ai legilor naţionale.


VIDEO Procesul care a tulburat Statele Unite, la final: George Zimmerman, achitat pentru uciderea unui tânăr de culoare

Controversele naţionale legate de rasism şi controlul posesiei armelor au fost aduse din nou în prim-plan in Statele Unite ale Americii, datorită activismului fervent al susţinătorilor drepturilor civile, al protestelor şi al influenţei reţelei de social media. Odată cu finalizarea cazului Zimmerman, SUA au fost divizate între apărătorii drepturilor omului şi cei ai legilor naţionale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite