VIDEO Procesul care a tulburat Statele Unite, la final: George Zimmerman, achitat pentru uciderea unui tânăr de culoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Zimmerman (în picioare), alături de avocaţii lui FOTO Reuters
George Zimmerman (în picioare), alături de avocaţii lui FOTO Reuters

George Zimmerman a fost achitat, sâmbătă seară, în procesul în care a fost acuzat de  uciderea unui tânăr de culoare, Travyon Martin, în 2012, în Florida.

Decizia juriului alcătuit din şase femei a fost pronunţată după mai multe ore în care acestea au deliberat, la finalul procesului care a iscat numeroase controverse în Statele Unite al Americii. 

„Domnule Zimmerman, am semnat hotărârea judecătorească prin este confirmat verdictul juriului. Brăţara electronică vă va fi scoasă la ieşirea din această sală. Nu mai aveţi nimic de-a face cu această curte“, a declarat judecătoarea Deborah Nelson, într-o scurtă declaraţie după citirea verdictului.

Zimmerman, în vârstă de 29 ani, fusese acuzat că, la 26 februarie 2012, l-a împuşcat mortal pe Trayvon Martin, un afroamerican în vârstă de 17 ani, pe când acesta se întorcea acasă, în oraşul Sanford din centrul Floridei. Zimmerman era atunci unul dintre paznicii voluntari ai cartierului. 

Moartea lui Martin, care nu era înarmat, a provocat emoţii în SUA, mai ales în rândul comunităţii de culoare, iar numeroase voci au denunţat crima pe motiv că ar fi avut la bază prejudecăţi rasiste. Faptul că poliţia din Florida l-a reţinut pe Zimmerman abia la şase săptămâni după uciderea tânărului afroamerican a agravat tensiunile între „albi” şi „negri”.

Din acest motiv, unul dintre avocaţii lui Zimmerman, Mark O'Mara, a precizat, după achitarea clientului său, că acesta „va trebui să fie foarte precaut în ceea ce priveşte siguranţa sa. Există motive intemeiate pentru care să se teamă de o posibilă răzbunare”.

„Cazul a adus în lumina publică unele dintre cele mai disputate teme din Statele Unite: problema rasială, controlul armelor şi al muniţiilor şi egalitatea în faţa legii”, a comentat David Willis, corespondent BBC în Florida.

Procesul care a tulburat SUA, la final: Zimmerman, achitat pentru uciderea unui tânăr de culoare

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite