Forța din spatele victoriei lui Trump în Iowa. De ce alegătorii au rămas alături de el în ciuda problemelor sale legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria decisivă a lui Donald Trump în alegerile primare din Iowa a dezvăluit o nouă profunzime a rezervorului de devotament pe care îl are în interiorul partidului republican. Timp de opt ani, el a cultivat o relație cu susținătorii săi aproape fără precedent în politica americană, relatează NYT, potrivit Yahoo News.

Donald Trump a câștigat alegerile pentru nominalizarea republicană în Iowa FOTO EPA-EFE
Donald Trump a câștigat alegerile pentru nominalizarea republicană în Iowa FOTO EPA-EFE

Fostul președinte american își validează alegătorii, îi distrează, vorbește în numele lor și în același timp îi folosește în avantajul său politic și juridic.

Această conexiune - o legătură  câștigată cu greu în viziunea unora, un cult al personalității în a altora - a dezlănțuit una dintre cele mai rezistente forțe din politica americană.

Republicanii din Iowa, urmând exemplul oficialilor republicani din întreaga țară, s-au raliat în spatele fostului președinte al SUA, în ciuda unei liste lungi de motive pentru a-i respinge candidatura. Pe parcursul mandatului său, republicanii au pierdut președinția, controlul Senatului și al Camerei Reprezentanților. În plus, nu a reușit să livreze valul roșu de victorii pe care l-a promis în alegerile parțiale din 2022. Mai recent, a fost acuzat de 91 de infracțiuni în patru dosare penale.

Alegătorii au rămas alături de el în pofida faptului că li s-au oferit alternative viabile: guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, tânăr și popular, care a îmbrățișat politicile lui Trump, respectiv Nikki Haley, una dintre primele femei guvernator din Deep South, care a promis în mod credibil că ar putea recâștiga alegătorii pe care Trump i-a îndepărtat.

Puși în fața primei oportunități de a-l judeca pe Trump după ce acesta a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, mulți republicani din Iowa au transmis clar nu doar că nu sunt dornici să facă asta, chiar dimpotrivă, îl plac în continuare.

„Trump nu este un candidat, este liderul unei mișcări naționale", a apreciat Newt Gingrich, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, care l-a consiliat pe Trump. „Nimeni nu a înțeles încă cum este să te confrunți cu campionul unei mișcări. De aceea, chiar și pe măsură ce toate aceste probleme juridice continuă să se adune, asta nu face decât să înfurie mișcarea sa și să le sporească incredibil de mult furia".

„Mulți dintre cei care îl susțin pe Donald Trump sunt sătui de democrație, de democrația reprezentativă, ei sunt convinși că un guvern de tip autoritar ar fi probabil preferabil în acest moment, pentru a salva națiunea sau orice altceva", a declarat fostul ales Charles Bass, un republican din New Hampshire care a votat pentru Trump, dar care acum spune că nu îl mai susține. „Nu cred că se simt amenințați de faptul că au pe cineva care are cel puțin înclinații de a fi mai autoritar decât președinții din trecut", a adăugat el.

Campanie Trump New Hampshire FOTO EPA-EFE
Campanie Trump New Hampshire FOTO EPA-EFE

Deși victoria lui Trump este răsunătoare, rezultatele din Iowa sugerează că Partidul Republican rămâne totuși profund divizat cu privire la revenirea sa la putere. Aproximativ jumătate dintre republicanii din Iowa au votat pentru unul dintre rivalii lui Trump, inclusiv aproximativ 20% care l-au susținut pe DeSantis, care s-a clasat pe locul al doilea. El a fost urmat la mică distanță de fosta ambasadoare a SUA la ONU Nikki Haley.

Printre republicanii care nu l-au votat pe Trump în Iowa se numără cei mai tineri alegători ai partidului și conservatorii anti-avort care l-au susținut pe DeSantis, potrivit sondajelor de dinainte de vot.

În mod similar, Haley a câștigat alegătorii moderați, pe republicanii care credeau că Trump a pierdut alegerile din 2020, cei care susțin o politică externă musculoasă și segmentul partidului care a pus pe primul plan temperamentul în alegerea candidatului la președinție.

Strategii partidului și oficialii din alte state avertizează împotriva tragerii unor concluzii radicale din voturile unui eșantion îngust de republicani dintr-un stat mic. În timp ce competiția pentru nominalizarea republicană se mută în New Hampshire săptămâna viitoare, un sondaj de opinie din această lună arăta că Haley se află la o distanță mică de Trump. Alegătorii din acest stat tind să fie mai moderați și mai puțin religioși, ceea ce sugerează o potențială deschidere pentru ea.

Campanie Ron DeSantis FOTO EPA-EFE
Campanie Ron DeSantis FOTO EPA-EFE

Capacitatea lui DeSantis de a-l amenința pe Trump este mai puțin clară. El s-a promovat în fața alegătorilor ca fiind un copil-minune de tip Trump, capabil să aplice politicile America First fără drama și haosul care îl însoțesc adesea pe fostul președinte.

„Știu că este ales de Dumnezeu pentru acest moment", a declarat Patricia Lage, o participantă la adunarea electorală din Iowa care a vorbit în sprijinul lui Trump luni seară la Carlisle, în afara orașului Des Moines. „Sunt lucruri pe care le-a făcut în trecut, dar cu toții avem un trecut".

Trump a petrecut ani de zile îngrijindu-se de problemele alegătorii săi - țintind spre inamicii lor comuni și anticipând nemulțumirile lor. 

Această preocupare i-a ghidat deciziile la Casa Albă, de la refuzul de a purta o mască în timpul izbucnirii epidemiei de COVID-19 în 2020 până la opoziția sa de a radia numele generalilor confederați de pe bazele militare americane.

Poate cel mai semnificativ este faptul că el a reușit să le atragă sprijinul pe fondul unor probleme juridice fără precedent, parțial prin modul în care a încadrat urmărirea penală împotriva sa, și anume drept o tentativă de a-i reduce pe ei, alegătorii, la tăcere.

„Voi și cu mine am fost în această bătălie cot la cot, împreună - și ne-am luat la trântă cu întregul sistem corupt de la Washington așa cum nimeni nu a mai făcut-o vreodată", le-a spus Trump susținătorilor din Iowa la un miting duminică, adăugând că establishmentul politic și elitele globale „sunt în război cu noi - trebuie să luptăm".

„Darul său este că alegătorul mediu din Iowa, New Hampshire și din stat după stat simte că se conectează cu el", a declarat David Bossie, adjunctul directorului de campanie al lui Trump în 2016. „El este un miliardar cu guler albastru".

Atât DeSantis, cât și Haley au încercat să slăbească legăturile lui Trump cu susținătorii săi, fără a lansa multe atacuri directe la adresa lui Trump. Doar că cursa pentru a apărea drept alternativă la Trump devine din ce în ce mai accelerată, candidații având timp limitat pentru a consolida această poziție.

Fostul senator Judd Gregg din New Hampshire, un susținător al lui Haley, a deplâns faptul că o mare parte din partidul său a devenit „un fel de cult” în jurul lui Trump.

„Nu cred că Trump este un republican. El este un demagog”,  a spus Gregg.

David Kochel, un vechi consilier republican care îl contestă pe Trump, a apreciat că este puțin probabil ca legătura fostului președinte cu alegătorii săi să fie reprodusă de alți candidați. Partidul Republican a devenit mai populist și mai anti-establishment, și totuși nimeni n-a mai avut până acum abilitatea lui Trump de a profita de statutul său de celebritate în timp ce exploatează un amestec de furie față de elite, nemulțumiri rasiale și neîncredere crescândă față de instituțiile politice, judiciare și internaționale.

„El este un unicorn în partidul nostru", a spus Kochel. „Republicanii au devenit mai populiști și anti-establishment, dar asta nu înseamnă că următorii pe care partidul îi va nominaliza vor fi Majorie Taylor Greene (politician cu vederi radicale de dreapta)-n.red sau Jim Jordan (aliat al lui Trump). Nu există cale de întoarcere la vechiul partid”.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite