Europa se pregătește să rămână pe cont propriu odată cu revenirea lui Trump

0
Publicat:

Victoria lui Trump în Iowa  îi aduce aproape sigur nominalizarea republicană la președinție, iar Europa se teme de acest lucru.

Donald Trump FOTO: arhivă
Donald Trump FOTO: arhivă

Premierul belgian Alexander De Croo a avertizat că Europa trebuie să fie pregătită să rămână singură dacă Donald Trump va ajunge din nou la Casa Albă la sfârșitul acestui an, scrie politico.eu.

"Dacă 2024 ne aduce din nou "America pe primul loc", va fi mai mult ca niciodată Europa pe cont propriu", a avertizat el într-un discurs la Parlamentul European, la începutul unui an în care atât cetățenii Uniunii Europene, cât și americanii merg la urne.

"Noi, ca europeni, nu ar trebui să ne temem de această perspectivă, ci ar trebui să o îmbrățișăm", a susținut el, afirmând că Europa trebuie să devină "mai puternică, mai suverană, mai autonomă".

În Statele Unite, Trump este marele favorit pentru a câștiga nominalizarea Partidului Republican pentru funcția de președinte. El a avut un start fulminant în adunările electorale din Iowa, câștigând cu o diferență mare.

Perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump i-a alarmat pe oficialii din capitalele UE încă de când a devenit clar că acesta va candida din nou la Casa Albă, pe fondul temerilor că va perturba comerțul și va retrage sprijinul SUA pentru eforturile de securitate europene.

De Croo este o figură-cheie în politica europeană în acest an, deoarece țara sa deține președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele șase luni - ceea ce le oferă diplomaților belgieni puterea de a stabili agendele în cadrul reuniunilor cruciale de la Bruxelles.

Comentariile sale au fost un ecou al unui discurs celebru din 2017 al cancelarului german de atunci, Angela Merkel, în urma primei victorii electorale a lui Trump, când a avertizat că Europa nu se poate baza doar pe aliații săi.

Thierry Breton, comisarul european al Franței, a dezvăluit recent că Trump a declarat în 2020 că SUA nu vor veni "niciodată" în ajutorul Europei dacă aceasta ar fi atacată.

În Germania, politicienii au reluat mesajul lui Merkel, potrivit căruia Europa trebuie să fie capabilă să aibă grijă de ea însăși.

Trump este un om care "nu face niciun secret din disprețul său pentru democrație" și "amenință să devină din nou președinte", a scris pe X. Katarina Barley, un membru social-democrat german de rang înalt din Parlamentul European, a scris pe X. "Europa trebuie să se concentreze pe ea însăși", a declarat Norbert Röttgen, un deputat de rang înalt din partea Uniunii Creștin-Democrate din Germania, într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel:

"Guvernul german trebuie să se pregătească acum mai intens decât înainte pentru revenirea lui Trump la Casa Albă. Printre altele, acest lucru înseamnă că trebuie să ne intensificăm producția de armament, astfel încât Ucraina să se poată apăra împotriva unui atac rusesc chiar și fără ajutorul SUA. Libertatea Europei depinde de acest lucru".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite