Este oficial. SUA trimit Ucrainei sisteme de rachete HIMARS şi ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari. Anunţul administraţiei lui Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acţiune de până la aproape 80 de kilometri.

„Astăzi anunţ un nou pachet important de asistenţă de securitate care să furnizeze ajutor critic armatei ucrainene. (...) Acest pachet le va pune la dispoziţie noi capacităţi şi armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniţie de luptă, pentru a-şi apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă, conform Digi 24.

„Kremlinul a reuşit doar să devasteze comunităţi, să abrutizeze civili, să compromită agricultura Ucrainei şi să ameninţe securitatea alimentară globală, prin blocarea porturilor ucrainene. Voinţa curajoaselor forţe ucrainene de a-şi apăra ţara este admirabilă, iar Ucraina a arătat că nu va fi niciodată supusă de Rusia”, a declarat la rândul său secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat că valoarea ajutorului militar este de 700 de milioane de dolari. 

Departamentul american al Apărării a publicat lista armamentelor şi echipamentelor care vor ajunge în Ucraina: sisteme de rachete HIMARS şi muniţie, 5 radare anti-artilerie, 2 radare anti-aeriene, 1.000 de rachete Javelin şi 50 de unităţi de coandă a lansării, 6.000 de arme anti-blindaj, 15.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, 4 elicoptere Mi-17, 15 vehicule tactice şi piese de schimb şi echipamente.

Potrivit unor oficiali din administraţia americană citaţi de CNN, sistemele de rachete HIMARS vor fi echipate cu muniţie care poate fi lansată la aproape 80 de kilometri, mai puţin decât distanţa maximă care poate fi atinsă, dar mai mult decât ceea ce au ucrainenii în momentul de faţă. 

Rusia a protestat pe mai multe canale împotriva trimiterii de rachete americane în Ucraina: atât purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cât şi şeful diplomaţiei şi alţi oficiali au ameninţat că acest ajutor militar ar putea duce la o escaladare a conflictului şi chiar la extinderea lui. 

Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că „toarnă gaz pe foc”, după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters.

„Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite