Ruşii susţin că au bruiat o dronă americană RQ-4B Global Hawk deasupra Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  United States Air Force
FOTO  United States Air Force

Ruşii se laudă că au reuşit să neutralizeze o puternică dronă Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparţinând US Air Force care era în curs de a executa o deja obişnuită misiune de patrulare în largul Mării Negre.

Potrivit agenţiei de presă apropiate lui Vladimir Putin, RIA Novosti, „sistemele ruseşti de război electronic au suprimat o dronă strategică a NATO deasupra apelor neutre ale Mării Negre, care se apropia de coastele Crimeii. Probabil, drona a încercat să efectueze cercetarea facilităţilor şi forţelor ruse în interesul trupelor ucrainene”.

Jurnaliştii de casă ai Kremlinului au mai precizat că sistemele de război electronic, în urma bruiajului combinat executat asupra senzorilor tehnici ai dronei, au făcut ca misiunea aparatului de zbor fără pilot să devină inutilă”. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 28 mai, iar conform sursei citate, ruşii au adus în Ucraina o gamă largă de sisteme de război electronic  precum „Krasukha”, „Moskva”, „Murmansk-BN” sau „Borisoglebsk”.

Pierderea comunicaţiilor 

Potrivit datelor deţinute de radarbox.com, ştirea transmisă de jurnaliştii ruşi este parţial adevărată. Astfel, drona cu indicativul radio FORTE11 era în marş spre Marea Neagră şi, cel mai probabil, a pierdut sistemele de comunicaţii, moment în care, aşa cum este programată, a luat în mod automat un curs de întoarcere spre baza de pe care a decolat, Sigonella-Italia. Totuşi, după ceva timp comunicaţiile au fost restabilite, iar drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a putut reveni la misiunea de bază de patrulare în Marea Neagră. 

De altfel, aliaţii au continuat să execute astfel de misiuni de supraveghere electronică. În cursul zilei de ieri, drona Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk era la „datorie” în Marea Neagră, iar un avion Gulfstream G550 al Aeronautica Militare specializat în război electronic a patrulat în buclă deasupra Dobrogei, între Babadag şi Mangalia, atingând uneori şi cerul staţiunii bulgare Balcic.

Global Hawk, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este operată de la sol de trei oameni, are o autonomie de peste 32 de ore şi este dotată cu mai multe radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite