Profesorul Ioan Stanomir, despre jafurile soldaţilor ruşi: Este un accident? Aş spune că nu. Este o continuitate istorică
0Conversaţiile soldaţilor ruşi cu soţiile lor despre ce trebuie să fure din casele jefuite din Ucraina reprezintă o "continuitate istorică", a declarat, miercuri, profesorul universitar Ioan Stanomir. „Un regim precum cel al lui Vladimir Putin, atât de capitalist în aparenţă, este, alături unul dintre avatarurile în care această energie infernală a comunismului se poate regăsi", a mai spus el.
"Despărţirea de comunism, dacă nu este realizată, poate produce efecte la decenii după dispariţia sa. Lumea a fost consternată să vadă că soldaţii ruşi din Ucraina sunt pasionaţi de treningurile pe care le fură, de televizoare şi au conversaţii cu consoartele lor de ce trebuie să fure din casele jefuite. Este un accident? Aş spune că nu. Este mai degrabă o continuitate istorică. Pentru că în momentul în care Lenin şi colegii săi au dat drumul acestei energii destructive fără precedent în istoria umanităţii ei au creat un imens precedent de care cei care săvârşesc astăzi atrocităţile în Ucraina ţin seama aproape inconştient", a spus Stanomir, la Bookfest, conform Agerpres.
Stanomir, care a participat la standul Humanitas la lansarea volumului "Reflecţii despre comunism", de Thierrry Wolton, consideră că "în momentul în care ţi se explică că omul din faţa ta nici măcar nu mai este om şi trebuie deposedat de tot, de la demnitate până la proprietate, piedicile morale încetează să mai aibă vreo relevanţă".
"Şi, de fapt, nici nu este corect să vorbim de piedici morale, pentru că există două tipuri de morală: există o morală comunistă şi există o morală reacţionară. Iar binele şi răul sunt întotdeauna legate de un context al luptei de clasă şi al forţelor care animă societatea. Încât atunci când vedem aceste monstruozităţi care se petrec în vecinătatea noastră imediată trebuie să înţelegem un lucru elementar: continuitatea comunismului este încă şi mai perversă decât ne putem imagina, iar un regim precum cel al lui Vladimir Putin, atât de capitalist în aparenţă, este, alături de cel al Republicii Populare Chineze, unul dintre avatarurile în care această energie infernală a comunismului se poate regăsi", a mai spus Ioan Stanomir.