Elon Musk propune oprirea finanțării de stat a Universității Harvard, după scandalul în care este implicată președinta instituției

0
Publicat:

Elon Musk crede că are o modalitate de a pune capăt controversei în care a fost implicată Harvard: oprirea finanțării universității.

Universitatea Harvard. Foto: Arhiva Adevărul
Universitatea Harvard. Foto: Arhiva Adevărul

Musk a făcut această recomandare ca răspuns la postarea unui alt utilizator de pe X despre președintele universității, Claudine Gay, și mărturia sa în Congres, potrivit businessinsider.com.

"Consiliul de administrație de la Harvard este acum blocat între ciocan și nicovală: dacă o concediază pe Gay (acuzată acum și de plagiat), facultatea se va revolta; dacă o păstrează, universitatea va fi împovărată cu o rușine națională", a scris C. Bradley Thompson, profesor de științe politice la Universitatea Clemson.

"@Harvard a dispărut. Nu poate fi salvată. Harvard are un fond de 50 de miliarde de dolari. Nu ar trebui să mai primească niciodată un ban din banii contribuabililor. #defundHarvard", a scris Thompson.

"Oprirea finanțării Harvard este singurul lucru care va funcționa", a răspuns Musk.

Musk a cerut apoi ca întregul consiliu de conducere al Harvard să fie înlăturat.

"Să-i fie rușine consiliului. Toți trebuie să plece", a scris Musk pe X, făcând referire la o postare a lui Bill Ackman, care spunea că consiliile de conducere ale școlii o păstrează pe Gay ca președinte.

Gay a fost aspru criticată din cauza remarcilor sale la audierea de săptămâna trecută din Congres privind antisemitismul din campusuri.

Claudine Gay este președinta Universității Harvard FOTO: X
Claudine Gay este președinta Universității Harvard FOTO: X

În timpul audierii, Gay a fost întrebată în repetate rânduri dacă apelul la genocidul evreilor a încălcat regulile universității sale privind intimidarea și hărțuirea.

Gay, precum și omologii săi de la MIT și Universitatea din Pennsylvania, nu au dat răspunsuri care să condamne fără echivoc genocidul evreilor.

Răspunsurile lor evazive au fost criticate de Musk și de alți directori de afaceri, cum ar fi managerul de fonduri speculative Bill Ackman.

"Lăsați-mă să-i ajut aici: A îndemna la genocidul cuiva constituie în mod evident hărțuire", a scris Musk pe X pe 5 decembrie.

Elon Musk vrea desființarea Universității Harvard FOTO: Arhivă Adevărul
Elon Musk vrea desființarea Universității Harvard FOTO: Arhivă Adevărul

Este posibil ca Musk să fi avut o părere fermă despre acest subiect, fiind el însuși un absolvent al Universității din Pennsylvania. Miliardarul a absolvit universitatea cu două diplome în fizică și economie în 1997, potrivit The Daily Pennsylvanian.

"Sunt un absolvent Penn și acest lucru este într-adevăr rușinos", a declarat Musk într-o postare pe X pe 7 decembrie.

Sâmbătă, președintele Universității din Pennsylvania, Liz Magill, a demisionat din funcție după ce absolvenții și donatorii au cerut înlăturarea ei.

În cazul Harvard, membri ai facultății, precum și asociația de absolvenți a școlii au luat apărarea lui Gay.

Potrivit ziarului studențesc, peste 500 de membri actuali ai facultății au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă consiliul de administrație al Harvard să nu o demită. Comitetul executiv al Asociației absolvenților de la Harvard a cerut, de asemenea, consiliilor de administrație ale școlii să o susțină pe Gay.

"Președintele Gay este liderul potrivit pentru a ghida Universitatea în această perioadă dificilă. Suntem încrezători că președintele Gay va aborda antisemitismul, și alte forme de ură, în mod eficient și curajos", se arată în scrisoarea asociației absolvenților, conform The Harvard Crimson.

Dar demisia lui Magill i-a încurajat pe criticii lui Gay, care au început o campanie de presiune pentru a cere demiterea ei.

"1 a căzut, mai sunt 2", a declarat pentru Fox News Digital o sursă anonimă care a trimis în campusurile universitare respective camioane de panouri publicitare care cer demisiile lui Gay și Magill.

Duminică, Ackman a scris cea de-a treia scrisoare deschisă către conducerea Harvard, în care și-a reiterat apelul ca Gay să demisioneze.

"În scurtul său mandat de președinte, Claudine Gay a adus mai multe daune reputației Universității Harvard decât orice altă persoană din istoria noastră de aproape 500 de ani", a scris fostul absolvent al Harvard.

Scrisoarea lui Ackman a primit și sprijinul lui Musk. Acesta a declarat luni că scrisoarea lui Ackman "a articulat pur și simplu, cu mare claritate, îngrijorările grave pe care le au mulți".

De altfel, Musk însuși a avut probleme în noiembrie pentru că a aprobat ceea ce oamenii au spus că a fost o postare antisemită pe X.

Ulterior, Musk și-a cerut scuze pentru comportamentul său în timpul unui interviu acordat în noiembrie la Summit-ul DealBook al New York Times, numindu-l "unul dintre cele mai prostești lucruri" pe care le-a făcut la X.

"Am înmânat o armă încărcată celor care mă urăsc și, fără îndoială, celor care sunt antisemiți, iar pentru asta îmi pare foarte rău", a spus Musk.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite