Președinta de la Harvard, Claudine Gay, presată să demisioneze după declarațiile controversate privind apelul la genocidul evreilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima persoană de culoare numită la conducerea Universității Harvard se confruntă cu cereri de demisie după o apariție controversată în fața Congresului, conform bbc.

Corp arhitectonic, exterior, Universitatea Harvard
Universitatea Harvard. Foto: Arhiva Adevărul

Dr. Gay, în vârstă de 53 de ani, a fost nevoită să-și prezinte scuze după ce nu a spus răspicat că studenții care cer genocidul poporului evreu vor fi sancționați.

Sute de cadre didactice de la Harvard s-au solidarizat cu ea în weekend, cerând școlii să reziste presiunii de a o concedia.

Soarta ei ar putea fi decisă în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Administrație al Universității Harvard

Comentariile controversate ale Dr. Gay au avut loc în timpul unei audieri în Camera Reprezentanților alături de Elizabeth Magill și Sally Kornbluth, omologii săi de la University of Pennsylvania și MIT.

În timpul unui interogatoriu tensionat al reprezentantei republicane Elise Stefanik, Dr. Gay a spus că "depinde de context" atunci când a fost întrebată dacă apelul la genocidul evreilor ar constitui o încălcare a codului de conduită al Harvard referitor la hărțuire și bullying.

"Îmi pare rău", a spus Dr. Gay într-un interviu ulterior acordat publicației Crimson, ziarul campusului Harvard. "Când cuvintele amplifică durerea și suferința, nu știu cum ai putea simți altceva decât regret." - completat ea.

Consiliul de Administrație al Harvard, format din 13 membri - una dintre cele două organe de conducere ale instituției - este programat să se întâlnească mai târziu în cursul zilei de luni și se va discuta, se pare, despre soarta Dr. Gay și posibilele acțiuni ale școlii.

În weekend, peste 500 de membri ai facultății au semnat o petiție cerând Harvard să "reziste presiunilor politice care sunt în contradicție cu angajamentul Harvard față de libertatea academică, inclusiv apelurilor la demiterea președintei Claudine Gay".

Alison Frank Johnson, una dintre coautoarele petiției, a declarat agenției Reuters că personalul "nu vrea să o piardă din cauza unui spectacol politic"

"Am impresia că mulți oameni nu știu cât de mult sprijin are ea ca savant, colegă și administrator în cadrul universității, inclusiv din partea celor care uneori nu sunt de acord cu ea", a spus ea.

În iulie, Dr. Gay a devenit prima președintă de culoare de la Harvard, în cei 368 de ani de istorie a instituției

Mai mult de 70 de membri ai Congresului au cerut demisia ei, alături de cea a doamnei Magill și a doamnei Kornbluth. Într-o scrisoare, cei mai mulți parlamentari republicani au calificat răspunsurile președintelor colegiilor drept "abominabile" și "în contrast puternic cu principiile pe care așteptăm ca liderii instituțiilor academice de top să le respecte".

"Este greu de imaginat ca orice student, cadru didactic sau personal evreu sau israelian să se simtă în siguranță atunci când președinții instituțiilor membre nu ar putea spune că apelurile la genocidul evreilor ar avea consecințe clare pe campusul vostru", se arată în scrisoare.

Sâmbătă, președinta Magill a anunțat că și-a "depus voluntar demisia". A venit după ce un important donator al universității a retras o donație de 100 de milioane de dolari (80 de milioane de lire sterline) în semn de protest față de comentariile sale.

După anunțul doamnei Magill că demisionează, doamna Stefanik s-a luat din nou de Dr. Gay și doamna Kornbluth.

"Una jos, două să mai plece", a scris ea pe platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Campusurile universităților din SUA au fost locul unor frecvente proteste pro-palestiniene sau pro-israeliene, alimentând îngrijorări cu privire la islamofobie și antisemitism.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite