Elizabeth Holmes, tânăra care uimise Silicon Valley, condamnată la 11 ani de închisoare

0
Publicat:

Elizabeth Holmes, fondatoarea start-up-ului Theranos, a fost condamnată vineri la peste 11 ani de închisoare pentru fraudă în gestionarea companiei sale care promitea teste de sânge revoluţionare, relatează sâmbătă AFP.

Elizabeth Holmes FOTO EPA-EFE
Elizabeth Holmes FOTO EPA-EFE

Holmes, care este însărcinată, are termen până pe 27 aprilie pentru a-şi începe sentinţa, a declarat judecătorul Edward Davila, care a prezidat extrem de mediatizatul proces al antreprenoarei.

Ea a fost găsită vinovată în luna ianuarie de patru dintre cele 11 capete de acuzare pentru escrocarea investitorilor săi cu milioane de dolari, pe care i-a minţit cu privire la progresul real al companiei sale.

Elizabeth Holmes, în vârstă de 38 de ani, a obţinut aproape un miliard de dolari după ce a lansat în 2003, pe când avea doar 19 ani, un start-up care a promis că va reuşi să efectueze analize de sânge complete folosind doar câteva picături din sângele pacientului.

"Îmi asum, în faţa voastră, responsabilitatea pentru Theranos. Am iubit Theranos. A fost munca vieţii mele", a declarat ea în sala de judecată, plângând, chiar înainte de pronunţarea sentinţei, scrie Agerpres.

"Sunt devastată de eşecurile mele. Nu a trecut o zi în ultimii ani în care să nu fi fost profund atinsă de ceea ce au trecut oamenii din cauza greşelilor mele", a adăugat ea.

Părând nervoasă la sosirea la tribunal din San Jose, California, Elizabeth Holmes a fost însoţită de părinţii şi partenerul ei.

Procuratura ceruse 15 ani de închisoare şi ca ea să returneze 800 de milioane de dolari victimelor sale. Apărarea pledase pentru o pedeapsă maximă de un an şi jumătate.

Avocatul ei a spus că Holmes va face recurs.

Suma pe care ea va trebui să o returneze în cele din urmă investitorilor va fi decisă la o dată ulterioară, a declarat judecătorul Edward Davila.

Compania Theranos a promis să schimbe radical testarea sângelui, motiv pentru care valoarea sa de piaţă a crescut accelerat până la circa 9 miliarde de dolari. Tehnologia promisă ar fi permis efectuarea a sute de teste pe doar câteva picături de sânge.

Bula s-a spart datorită unui avertizor de integritate şi a investigaţiilor jurnalistice, efectuate iniţial de Wall Street Journal. Unii observatori văd în acest scandal exemplul perfect al aspectelor negative ale culturii hiper-mediatizării din Silicon Valley.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite