Elitele globale s-au adunat la Washington la întrunirea Grupului Bilderberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul Bilderberg FOTO SHUTTERSTOCK
Grupul Bilderberg FOTO SHUTTERSTOCK

Elitele globale din domeniul afacerilor, politicii, tehnologiei, mass-mediei şi mediul academic s-au întrunit la Washington, DC, pentru cea de-a 68-a întâlnire anuală a Grupului Bilderberg, potrivit Breibart.

Printre cei 120 de invitaţi anul acesta recunoscuţi public de Bilderberg se numără CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, Henry Kissinger, fostul şef al CIA David Petraeus, fostul CEO Google Eric Schmidt şi directorul CIA William J. Burns.

De asemenea, este prezent deputatul britanic Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Comunelor.

La fel şi vicepremierul canadian Chrystia Freeland şi Mark Carney, vicepreşedinte al Brookfield Asset Management, care a fost guvernator al Băncii Canadei din 2008 până în 2013 şi guvernator al Băncii Angliei din 2013 până în 2020.

Conferinţa, fondată de familia regală olandeză în 1954, este văzută ca un mediu de naştere a ideilor, de la acorduri de liber schimb precum NAFTA până la crearea Uniunii Europene, după cum relatează Fox Metro . Subiectele cheie recunoscute pentru discuţie în DC includ:

  • Realinierea geopolitică
  • Provocările NATO
  • China
  • Realinierea Indo-Pacifică
  • Competiţia tehnologică sino-americană
  • Rusia
  • Continuitatea între Guvernare şi Economie
  •  Perturbarea sistemului financiar global
  •  Dezinformare
  • Securitate şi sustenabilitate energetică
  •  Sănătate post pandemie
  •  Fragmentarea Societăţilor Democratice
  •  Comerţ şi deglobalizare
  •  Ucraina

Aproximativ două treimi dintre participanţi provin din Europa, iar restul din America de Nord; aproximativ un sfert sunt din politică şi guvernare, iar restul din alte domenii. Grupul se descrie pe sine şi activităţile sale astfel:

„Întrunirea Bilderberg este un forum pentru discuţii informale despre probleme majore. Întâlnirile se desfăşoară conform Regulii Chatham House, care prevede că participanţii sunt liberi să folosească informaţiile primite, dar nici identitatea, nici afilierea vorbitorilor sau a oricărui alt participant nu pot fi dezvăluite.

Datorită caracterului privat al reuniunii, participanţii sunt prezenţi mai degrabă ca persoane fizice decât într-o calitate oficială şi, prin urmare, nu sunt legaţi de convenţiile funcţiei lor sau de poziţiile convenite în prealabil. Ca atare, ei au ocazia să asculte, reflecteze şi să obţină idei. Nu există o agendă detaliată, nu sunt propuse rezoluţii, nu se votează şi nu sunt emise declaraţii politice”.

Grupul Bilderberg s-a întâlnit prima dată în 1954, în contextul în care Europa căuta să se reconstruiască din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul, convocat sub conducerea Prinţului Bernhard al Olandei, s-a ţinut la hotelul Bilderberg din Oosterbeek.

Lista cunoscută a participanţilor anteriori este vastă. Câţiva dintre ei au ajuns să conducă naţiuni la scurt timp după aceea: Angela Merkel a participat în 2005, cu doar câteva luni înainte de a deveni cancelar german, în timp ce Bill Clinton a participat în 1991, când era încă guvernator al Arkansasului, relatează Washington Post. 

Anul acesta printre participaţi se numără rim-ministrul olandez Mark Rutte. Grupul nu face publice note sau rezumate ale discuţiilor purtate. Jurnaliştilor nu le este permis să scrie despre eveniment, deşi unii dintre ei sunt prezenţi ca interlocutori.

Întrunirea din acest an a început joi şi se va încheia duminică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite