Lucian Bode, vizită în SUA. Ministrul a prezentat partenerilor americani măsurile luate de România pentru prevenirea traficului de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Bode FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Lucian Bode FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Lucian Bode, alături de o delegaţie a ministerului, efectuează o vizită oficială în SUA, în cadrul căreia, discuţiile cu oficialii americani vor viza eforturile instituţionale  privind traficul de persoane, dar şi provocările actualului context regional, generat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

„Traficul de persoane este un flagel care distruge multe vieţi şi lasă urme adânci la nivelul societăţii. Exploatarea persoanelor este de neconceput într-o societate modernă şi avem „toleranţă-zero” faţă de această formă de criminalitate. Lupta împotriva traficului este de fapt o luptă pentru viaţă şi o responsabilitate comună atât a ţărilor sursă, cât şi a celor de destinaţie”, a scris ministrul pe Facebook

Lucian Bode a informat că a avut o întâlnire, la Washington, cu directorul Biroului de Monitorizare şi Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Departamentul de Stat, Kari Johnstone, iar în cadrul discuţiilor a subliniat „prioritatea pe care o reprezintă problematica traficului de persoane pentru Guvernul României şi am evidenţiat progresele şi rezultatele pozitive înregistrate de către autorităţile române, obţinute în strânsă colaborare cu societatea civilă, în prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

„Cu privire la actualul context de securitate generat de agresiunea militară a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, am prezentat partenerilor americani măsurile speciale luate de România pentru prevenirea traficului de persoane, atât la nivel operativ, cât şi în ceea ce priveşte protecţia persoanelor vulnerabile, precum şi măsurile luate de România cu privire la furnizarea de asistenţă personalizată”, a mai completat Bode. 

Potrivit ministrului, „oficialii Departamentului de Stat au apreciat în mod deosebit eforturile României în domeniu, precum şi progresele evidente reflectate în răspunsurile la chestionarul Departamentului de Stat pentru elaborarea Raportului de anul acesta. Totodată, au încurajat autorităţile române să continue măsurile deja implementate în prevenirea şi combaterea acestui fenomen”

„Eforturile instituţionale pe care le-am depus au ţinut cont de recomandările Departamentului de Stat formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane, dar şi în alte evaluări internaţionale, o atenţie deosebită fiind îndreptată spre asistenţa acordată victimelor traficului de persoane şi accesul organizaţiilor non-guvernamentale la finanţare”, a mai subliniat Lucian Bode, explşicând că „România dispune de instrumentele necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv structuri, legislaţie, strategii şi planuri de acţiune”. 

Ministrul a salutat „cooperarea foarte bună pe care o avem cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu”. „Sunt încrezător că progresele pe care le-am făcut în ultima perioada la nivelul autorităţilor române responsabile se vor reflecta pozitiv în raportul privind Traficul de Persoane al Departamentului de Stat de anul acesta, odată cu revenirea României în categoria a II-a a statelor implicate în prevenirea şi combaterea acestui flagel”, a transmis Bode. 

Întrevederi cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat, Departamentului pentru Securitate Internă şi ai Congresului

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, „o delegaţie formată din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, condusă de domnul Lucian Nicolae Bode, Ministrul Afacerilor Interne, efectuează, în perioada 16-18 mai 2022, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii„, în cadrul căreia, ministrul „are întrevederi la Departamentul de Stat, Departamentul pentru Securitate Internă şi Congresul SUA”.

Sursa citată menţionează că „vizita se desfăşoară într-un an în care se aniversează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA, o bornă semnificativă a relaţiilor bilaterale dintre cele două state”, iar discuţiile cu oficialii americani vor viza „eforturile instituţionale în acord cu recomandările Departamentului de Stat formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane (TiP Report), România dispunând de instrumentele necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv structuri, legislaţie, strategii şi planuri de acţiune”. 

De asemenea, ministerul a mai transmis că discuţiile vor viza şi „provocările actualului context regional atât din perspectiva gestionării crizei umanitare generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât şi în plan securitar”. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite