Drumul spre oligarhie. Cum ar putea Donald Trump să îi ofere lui Elon Musk un rol fără precedent în SUA

0
Publicat:

Planul fostului președinte Donald Trump de a-l numi pe Elon Musk la conducerea unei comisii guvernamentale de eficiență ar oferi celui mai bogat om din lume un rol fără precedent, cel de oligarh american.

Donald Trump l-ar putea transforma pe Elon Musk într-un oligarh american FOTO Arhivă
Donald Trump l-ar putea transforma pe Elon Musk într-un oligarh american FOTO Arhivă

Detaliile comisiei și implicarea lui Musk sunt încă vagi, dar orice rol formal în guvern i-ar conferi miliardarului, proprietar al Tesla, SpaceX, companiei de sateliți Starlink și platformei de social media X, o influență mai mare — toate fiind afaceri care au beneficiat de contracte federale, credite fiscale și stimulente guvernamentale, potrivit POLITICO.

„Acesta este un semnal de alarmă major, plin de conflicte de interese de toate felurile”, a declarat Danielle Brian, președinta Proiectului privind Supravegherea Guvernului.

Dincolo de posibilele conflicte de interese, o eventuală intrare a lui Musk în guvern ar reprezenta o evoluție remarcabilă pentru titanul tehnologic, care ar avea practic un rol la cele mai înalte niveluri ale afacerilor, industriei, mass-mediei și Washingtonului.

Cabinet de miliardari

În același timp, acordarea unui post lui Musk într-o administrație potențială a lui Trump s-ar încadra perfect în abordarea fostului președinte față de guvernare. Trump i-a numit pe miliardarii Wilbur Ross și Steven Mnuchin în cabinetul său, deși aceștia aveau un profil public mult mai scăzut decât Musk — și mai puține avantaje directe de câștigat din implicarea lor.

„Musk este cel mai recent exemplu de tip inginer, cu o minte tehnologică, din Silicon Valley, care se uită la guvern și spune ‘Cât de greu poate fi? Lăsați-mă să mă ocup și rezolv eu problema pentru voi’”, a spus Peter Leyden, fondatorul firmei de strategie Reinvent Futures și fost editor-șef la Wired. „Au mai existat astfel de personaje înainte, iar el este doar ultimul.”

Implicarea lui Musk în politică nu este surprinzătoare pentru cei care l-au urmărit cum trece de la inovator în domeniul mașinilor electrice, la antreprenor spațial și proprietar al platformei X. Însă, experții în tehnologie spun că Washingtonul poate fi un teren complicat pentru un om de afaceri din Silicon Valley, neobișnuit cu complexitățile birocrației federale.

Musk s-a descris în trecut ca fiind moderat, dar și-a schimbat loialitatea față de Trump, oferindu-i un sprijin formal după tentativa de asasinat din iulie.

„Aștept cu nerăbdare să servesc America, dacă se ivește oportunitatea”, a scris Musk pe X, „Fără plată, fără titlu, fără recunoaștere necesară.”

La fel ca Trump, Musk și-a exprimat ostilitatea față de supravegherea guvernamentală — în special în California.

Șir lung de controverse

Miliardarul a avut dispute de lungă durată cu guvernul de stânga din stat și s-a confruntat adesea cu interesele puternice ale sindicatelor. La începutul pandemiei, el a sfidat ordinele de sănătate publică locale și a continuat să producă mașini la uzina Tesla din Fremont, în ciuda amenințării cu Covid-19 — ulterior a dat în judecată pentru a bloca ceea ce a numit restricții „fasciste” și a amenințat că va muta sediul în afara statului.

În cele din urmă, el a mutat unele operațiuni ale companiei în Texas în acel an, dar a continuat să extindă prezența Tesla în California. A făcut amenințări similare de retragere la începutul acestui an când, indignat de noile protecții pentru tinerii LGBTQ+, a promis să mute X și SpaceX în Texas. Luna trecută, el a anunțat că platforma de social media își va închide birourile din centrul orașului San Francisco, relocând angajații în Palo Alto și San Jose.

Musk s-a confruntat și cu investigații legale pentru practicile sale de muncă la Tesla și X. Un judecător din California a constatat că el și alți directori de la Tesla au încălcat legile muncii în 2017 și 2018 prin sabotarea încercărilor de organizare a muncitorilor. Sute de foști angajați Twitter l-au dat în judecată după achiziția de 44 de miliarde de dolari a platformei de social media în 2022, acuzându-l că nu a plătit despăgubiri de concediere.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite