Donald Trump remodelează deja geopolitica chiar dacă nu s-a întors la Casa Albă

0
Publicat:

Fostul președinte american Donald Trump a câștigat alegerile primare republicane din statul New Hampshire și este favorit pentru a deveni candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Donald Trump shutterstock 353101001 jpg

Singura candidată republicană cu care Donald Trump mai concurează este fostul ambasador la ONU, Nikki Haley. Aceasta a promis că va continua să lupte în ciuda înfrângerii. Următoarele alegeri primare republicane sunt programate pentru 24 februarie în Carolina de Sud, unde Haley s-a născut şi a avut două mandate de guvernator. Totuşi, în ciuda legăturilor ei, Trump a adunat susţinerea majorităţii figurilor republicane din acest stat, iar sondajele de opinie îl arată cu un avans larg.

Un al doilea mandat al lui Trump promite o nouă ordine comercială mondială – sau dezordine. În istorie, au existat perioade în care diferențele dintre democrați și republicani cu privire la principalele chestiuni de politică externă erau atât de modeste încât se putea spune că „politica se oprește la malul apei”, scrie revista americană scrie „Foreign Affairs“.

 Cu toate acestea, acest deceniu nu este una dintre acele perioade. Deși poate să nu fie de ajutor pentru factorii de decizie în domeniul politicii externe și pentru omologii lor străini, Constituția SUA programează echivalente cuaternare a ceea ce în lumea afacerilor ar fi o încercare de preluare ostilă.

Ca rezultat, în fiecare chestiune – de la negocierile privind schimbările climatice, comerțul sau sprijinul NATO pentru Ucraina, până la încercările de a-l convinge pe Putin, președintele chinez, Xi Jinping, sau prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, să acționeze – Biden și echipa sa de politică externă se găsesc din ce în ce mai blocați pe măsură ce omologii lor evaluează promisiunile sau amenințările Washingtonului în raport cu probabilitatea că vor avea de-a face cu un guvern foarte diferit, peste un an.

„Acest an promite să fie un an al pericolelor, pe măsură ce țările din întreaga lume privesc politica SUA cu o combinație de neîncredere, fascinație, groază și speranță. Ele știu că acest teatru politic va alege nu numai următorul președinte al Statelor Unite, ci și liderul cel mai influent din lume“, conchide „ Foreign Affairs“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite