Liderii NATO, speriați de revenirea lui Trump la Casa Albă. Ar putea fostul președinte să scoată SUA din alianță în cazul unui nou mandat?

0
Publicat:

Liderii NATO analizează posibilitatea unui al doilea mandat pe care l-ar putea obține fostul președinte Donald Trump, iar un fost membru al organizației a declarat pentru Newsweek că mulți dintre cei de la vârful alianței se tem că acesta ar putea reveni la putere "cu furie".

Liderii Alianței Nord-Atlantice se tem că Trump ar putea scoate SUA din NATO
Liderii Alianței Nord-Atlantice se tem că Trump ar putea scoate SUA din NATO FOTO Shutterstock

Favorit pentru nominalizarea republicanilor, Trump se îndreaptă către alegerile prezidențiale din noiembrie, continuând să critice alianța, în special membrii din Europa ai acesteia.

"Uitați, NATO a profitat de țara noastră", a declarat Trump săptămâna trecută. "Țările europene au profitat." Întrebat despre angajamentul său de a apăra națiunile NATO în timpul mandatului său, Trump a răspuns: "Depinde dacă ne tratează corespunzător".

Declarațiile lui Trump pot fi considerate amenințătoare, având în vedere afirmațiile anterioare ale sale că NATO este "învechită" și amenințările cu retragere SUA din alianță.

"Există, probabil, teama că de data aceasta Trump va fi serios în privința retragerii", a spus Fabrice Pothier, fost director al planificării politicii pentru NATO.

"El a lansat ideea în primul său mandat, dar atunci aceasta a fost respinsă în mare parte de sistemul SUA: Pentagon, Congres. Apoi a trebuit să treacă la alte probleme, cum ar fi acordul nuclear cu Iranul și altele. Dar de data aceasta ar putea reveni cu furie", a declarat Pothier.

Cel mai puternic atac al lui Trump a fost asupra eșecului țărilor aliate de a îndeplini obiectivul de cheltuieli militare de minim 2% din PIB, stabilit la summit-ul NATO din 2014.

La acea vreme, liderii alianței s-au angajat să atingă această cifră până în 2024. Cu toate acestea, pe măsură ce termenul limită se apropie, majoritatea țărilor, inclusiv Germania, Franța, Turcia, Italia și altele, nu îndeplinesc acest obiectiv.

"Aici, dezbaterea este cu aprinsă, și dacă Trump ar fi reales, ar deveni și mai dificil", a avertizat Pothier.

Trump ar putea să își urmeze amenințarea din primul mandat

Liderii NATO au încercat să tempereze discursul lui Trump în primul său mandat, lăudându-l public pentru trendul pozitiv cu privire la cheltuielile alianței, care au crescut începând cu anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și summit-ul NATO din Țara Galilor.

Aliații NATO au apelat și la instinctele de afaceri ale lui Trump, prezentând creșterea cheltuielilor alianței ca o oportunitate pentru fondurile americane. În 2019, fostul președinte a spus că va ajuta statele membre mai mici ale NATO să cumpere echipamente americane, menționând în stilul său unic că SUA "produce de departe cele mai bune echipamente militare din lume: cele mai bune avioane, cele mai bune rachete, cele mai bune arme."

Pothier susține că aliații ar putea încerca aceleași strategii într-un al doilea mandat Trump.

Scenariul cel mai neconfortabil pentru NATO este ca Trump să își urmează amenințarea de a retrage SUA din alianță. Printre cei care l-au convins să nu facă acest pas în primul său mandat s-au numărat consilierul pentru securitate națională John Bolton, secretarul de stat Mike Pompeo și secretarul apărării Jim Mattis.

"Există această îngrijorare că de data aceasta ar putea fi serios în privința retragerii", a spus Pothier. "Este evident un scenariu neverosimil, dar cred că cei mai în vârstă oficiali NATO îl vor avea totuși în minte."

Se așteaptă ca Trump în al doilea mandat să fie mai încrezător, mai puțin restrâns și mai motivat să remodeleze executivul și alte instituții după propria sa imagine. În ciuda zgomotului campaniei din 2016, Trump s-a înconjurat inițial de operatori ai establishment-ului angajați în mare măsură la conducerea "ordinii internaționale" create de SUA.

De data aceasta ar putea fi diferit. "Se presupune că acei oameni nu vor mai fi în jur său acum", a declarat Michael Allen, care a fost asistent special al președintelui George W. Bush și director senior al Consiliului de Securitate Națională, pentru Newsweek.

Trump nu este singurul care vrea SUA afară din NATO

"Pompeo, Bolton și alții au spus în particular oamenilor că nu știu cât de aproape a fost președintele de a vrea să iasă (din NATO)", a adăugat Allen, care este acum directorul general al firmei de consultanță strategică Beacon Global Strategy. "Nu sunt atât de sigur că nu va încerca din nou dacă câștigă."

"Cred că există tot felul de oameni în Congres și alții care vor încerca să împiedice un efort al lui Trump", a spus Allen. "Dar totuși, cred că vor fi mai puține obstacole interne instituționale, dacă Trump ar câștiga un al doilea mandat."

Charles Kupchan, de la Consiliul pentru Relații Externe, a declarat pentru Newsweek că un Trump în al doilea mandat se va confrunta cu "o nouă realitate strategică în Europa".

"Europa a fost geopolitic re-divizată, și chiar dacă Trump ar ajunge la vreun fel de înțelegere cu Putin privind Ucraina, cred că Europa va fi pentru viitorul previzibil al unui teatru central pentru Pentagon și planificarea forțelor americane", a spus Kupchan.

Mult din politica externă a primului mandat al lui Trump a fost înrădăcinată în tendințe pe termen lung, chiar dacă a fost livrată cu o fler combativ unic. "Procesul a continuat sub Trump, dar nu l-a început, el preluând de unde a lăsat-o Obama", a spus Kupchan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite