Directorul FBI  a recunoscut erorile în cazul atentatului din Boston şi a promis evitarea unor greşeli viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul FBI Robert Mueller a recunoscut joi vina poliţiei federale în cazul dublului atentat cu bombă de la Boston, care nu a reacţionat potrivit deşi avea informaţii incriminatorii despre unul dintre suspecţi. Oficialul american a promis că autorităţile nu vor mai repeta aceeaşi greşeală, dacă va mai exista o situaţie similară.

Robert Mueller, directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), a susţinut că un membru al grupului de agenţii americane care luptă împotriva terorismului a primit o notificare cu privire la activitatea lui Tamerlan Ţarnaev, unul dintre acuzaţii în cazul dublului atentat de la Boston, informează site-ul de ştiri politico.com.

Semnalul de avertizare a fost primit înainte de călătoria lui Tamerlan în Rusia, la începutul anului 2012, informaţia venind din partea Rusiei care a transmis că Ţarnaev a devenit mai religios şi şi-a arătat interesul pentru a se alătura grupurilor islamice radicale din ţara natală.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la acea informaţie specifică”, a admis Mueller în faţa unei comisii de politicieni americani. „Este foarte probabil să fie din cauza numeroaselor date pe care le prelucrăm.”

Cu toate acestea, directorul FBI  a dat asigurări că vor avea loc schimbări menite să îmbunătăţească activitatea agenţiilor de informaţii, astfel încât date asemănătoare să nu se mai piardă. „În ce priveşte acest incident, manipularea notificărilor primite din partea grupurilor de antiterorism este un domeniu în care ne vom îndeplini mai bine sarcinile data viitoare.”

Mueller nu a găsit nicio greşeală în modul în care a acţionat FBI după ce i-a fost adus la cunoştinţă primele informaţii despre Tamerlan Ţarnaev, care a fost ucis la patru zile după atentat în timpul unui schimb de focuri cu poliţiştii americani.

Directorul a subliniat că ancheta Biroului Federal a fost condusă de „un agent foarte bun” şi a fost una completă, bine realizată, însă nu au existat indicii clare ce puteau prevesti atentatul. „În urma investigaţiei bazate pe informaţiile primite de la ruşi nu am găsit nicio legătură cu terorismul”, a susţinut Mueller.

Mai mult de atât, directorul FBI a încercat să-i convingă pe senatorii americani şi participanţii la conferinţă că nu trebuie să fie surprinşi că un suspect poate intra în atenţia autorităţilor înainte de a înfăptui un act de terorism. Guvernul Statelor Unite ale Americii a devenit a devenit îndeajuns de eficient în căutarea ameninţărilor de terorism, încât „poţi fi aproape sigur” că oricine ar fi implicat în acte de terorism va intra în atenţia specialiştilor la un moment dat,  asigurat Mueller.

Însă FBI nu poate acţiona întotdeauna împotriva unor astfel de suspecţi, întrucât se poate întâmpla ca informaţiile existente să fie insuficiente pentru a lua măsuri concrete.

 

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite