Directorul CIA s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev pentru a discuta despre următorii pași ai Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit în secret cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a discuta despre ceea ce ar putea plănui Rusia pentru următoarele săptămâni şi luni, a relatat joi Washington Post.

Burns s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev FOTO PROFIMEDIA
Burns s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev FOTO PROFIMEDIA

Publicația americană citează oficiali americani şi surse informate cu privire la această întâlnire, care au făcut declarații sub rezerva anonimatului, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Aceste surse au dezvăluit că principala îngrijorare a lui Zelenski şi a altor oficiali din guvernul Ucrainei este legată de cât timp ar mai putea ţara lor aştepta sprijinul SUA şi al Occidentului, pe fondul preluării controlului Camerei Reprezentanţilor de către republicani şi scăderii sprijinului public pentru ajutor în rândul unei părţi din electoratul american.

Burns, fost ambasador în Rusia, a subliniat "urgenţa momentului pe câmpul de luptă", dar a comunicat că "la un moment dat, asistenţa ar fi mai greu de obţinut".

Sursele au mai declarat ziarului american că Zelenski şi consilierii săi au avut impresia, din discuţii, că administraţia SUA sprijină în continuare în mod ferm fondurile de urgenţă de 45 de miliarde de dolari aprobate de Congres în decembrie trecut. Este de aşteptat ca asta să dureze până în iulie sau august.

Ucrainenii sunt mai puţin siguri că un alt pachet de asistenţă suplimentară de mai multe miliarde de dolari va putea fi adoptat, aşa cum a făcut Congresul în primăvara trecută.

Asaltul rusesc în apropierea oraşului Bahmut din est a forţat de asemenea Ucraina să îşi evalueze resursele. 

Purtătorul de cuvânt al CIA a refuzat să caracterizeze informațiile transmise de Burns lui Zelenski cu privire la planificarea militară a Rusiei, scrie WP.

O potențială ofensivă în primăvară

Analiștii militari se așteaptă ca în primăvară să aibă loc o intensificare a luptelor, iar acestea ar putea fi decisive pentru traiectoria războiului.

Statele Unite și țările occidentale se grăbesc să trimită Kievului vehicule blindate, artilerie și rachete suplimentare, într-un efort de a consolida puterea de foc a armatei ucrainene, în cadrul unei potențiale ofensive care ar trebui să înceapă în lunile următoare.

Rusia caută să își lanseze propria ofensivă în primăvară, alimentând așteptările că va recruta mai multe trupe după mobilizarea a 300.000 de rezerviști în septembrie anul trecut. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dezvăluit în decembrie o propunere de creștere a personalului militar al Federației ruse la 1,5 milioane până în 2026, față de 1,1 milioane în prezent.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite