Democraţii americani acuză adminstraţia Trump că a folosit propaganda şi dezinformarea pentru a o discredita pe fosta ambasadoare a SUA în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Democraţii au acuzat administraţia Trump, miercuri, că a folosit „propaganda şi dezinformarea” pentru a o ataca pe fosta ambasadoare americană în Ucraina şi au cerut ca secretarul de Stat Mike Pompeo să explice cum au circulat aceste materiale la niveluri înalte ale Departamentului de Stat, scrie Business Insider.

Democraţii , care au declanşat o procedură de punere sub acuzare şi demitere a preşedintelui Donald Trump, au anunţat acuzaţiile, după ce inspectorul Departamentului de Stat, generalul Steve Linick, a adus un pachet de documente în cadrul unei şedinţe de o oră cu personalul a opt comitete din Congres.

„Suntem în posesia acestui pachet de propagandă şi dezinformare”, a spus reprezentantul democrat Jamie Raskin, singurul parlamentar care s-a alăturat membrilor de comitete la întâlnire. „Adevărata întrebare este de unde a venit şi cum de a ajuns în poala noastră?”

Fotografii ale unora dintre documente, văzute de Reuters, promovau teorii ale conspiraţiei legate de Marie Yovanovitch, fosta reprezentantă a SUA în Ucraina, care a fost îndepărtată din funcţie în mai, cu câteva luni înainte să i se încheie mandatul oficial, după ce aliaţii ai lui Trump au acuzat-o de lipsă de loialitate.

Mai mulţi participanţi la întâlnire,vorbind cu condiţia anonimatului, au spus că materialele au ajuns la Departamentul de Stat în această primăvară şi că Linick le-a trimis la FBI.

Documentele erau într-un clip inscripţionat „Casa Albă” care conţinea mai multe dosare înscripţionate „Hotelul Trump”, potrivit unui comunicat al preşedinţilor democraţi ai comitetelor de informaţii, supraveghere şi relaţii internaţionale ale Camerei Reprezentanţilor.

Documentele „consolidează îngrijorarea că preşedintele şi aliaţii său au încercat să folosească maşinăria Departamentului de Stat pentru interesele politice personale ale preşedintelui”, se menţionează în comunicat.

Unul dintre documente descrie o teorie promovată de Trump, potrivit căreia Yovanovitch a fost instalată în funcţia sa de către miliardarul George Soros, un donator al democraţilor, atacat frecvent de către activiştii de dreapta.

„Până la momentul în care va fi îndepărtată, Soros are multă sau mai multă putere asupra lui Yovanovitch decât preşedintele sau secretarul de Stat”, se arată în document.

De asemenea, printre documente era şi un email care conţinea un raport al lui John Solomon, un editorialist pro-Trump de la ziarul The Hill, care spune că Ambasada SUA de la Kiev a pus presiune pe autorităţile ucrainene să pună capăt unei investigaţii care viza un grup anticorupţie susţinut de Soros, în timpul alegerilor americane din 2016.

Raportul citează şi un fost procuror ucrainean care ar fi spus că Yovanovitch i-a dat o listă de oameni, inclusiv aliaţi ai lui Soros, care nu ar trebui să fie cercetaţi. Departamentul de Stat a negat vehement existenţa listei.

Democratul Bob Menendez, din Comitetul de Relaţii Externe al Senatului, a spus că materialele furnizare de Linick par să „conţină teorii de mult demascate sau afirmaţii false legate de fostul ambasador american în Ucraina şi unul dintre oponenţii politici ai preşedintelui Trump”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite