Casa Albă, paralizată de scandalul Ucrainagate şi afectată de declaraţiile lui Rudy Giuliani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial american a comparat atmosfera din Casa Albă cu o „furtună de categoria 5”, ca urmare a plângerii avertizorului de integritate, care a provocat o începere a procesului de punere sub acuzare a lui Trump, ce ameninţă mandatul preşedintelui american.

În centrul controversei se află o discuţie telefonică pe care Trump a avut-o cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe 25 iulie, în timpul căreia liderul de la Casa Albă a pus presiune pe omologul său pentru a-i investiga pe fostul vicepreşedine Joe Biden şi pe fiul său Hunter. Biden este unul dintre candidaţii cu cele mai mari şanse la alegerile democraţilor pentru cursa prezidenţialelor şi a este printre cei mai mari rivali politici ai lui Trump.

Insider a intervievat mai mulţi foşti şi actuali oficiali şi consilieri care au descris faptul că Casa Albă suferă din cauza evenimentelor recente care au un impact negativ asupra imaginii sale şi încearcă să găsească un argument convingător cu care să contracareze apelurile democraţilor pentru suspendarea preşedintelui. 

Preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, republicanul Adam Schiff, a dezvăluit prima dată existenţa plângerii avertizorului de integritate la începutul acestei luni. Însă în primă fază nu a fost clar ce anume viza această plângere sau împotriva cui se adresa, pentru că Bioul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii a refuzat să-l publice în Congres.

În timp ce furtuna din jurul plângerii şi al apelului telefonic se aduna, Casa Albă a publicat, în urma deciziei lui Trump, un sumar al conversaţiei acestuia cu preşedintele Zelesnki. Trump a crezut că nu a procedat greşit şi că publicarea documentului va calma spiritele şi îl va ajuta să iasă basma curată din această controversă.

Transcrierea completă nu a fost publicată, dar şi sumarul este îndeajuns de compromiţător încât să ofere ocazia democraţilor din Camera Reprezentanţilor să demareze procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump, au declarat mai mulţi oficiali pentru Insider.

Memorandumul susţine în mare parte plângerea avertizorului de integritate, potrivit căreia Trump a încercat să solicite ingerinţă străină în alegerile din 2020.

Ceea ce complică problema şi mai mult este rolul pe care avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, îl joacă în această controversă şi lipsa de instrumente ale Casei Albe, necesare pentru a contracara o astfel de procedură de punere sub acuzare. („impeachment”)

„Aşteptăm doar ca uraganul Rudy să înceteze să mai spulbere tot ce găseşte în cale”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Insider.  Întrebat de sensul răspunsului său, acesta a adăugat: „V-aţi uitat la televizor în ultima vreme?”

Oficialul face referire la numeroasele apariţii TV ale lui Giuliani din ultimele zile, în timpul cărora a ţipat la prezentatori sau reporteri, s-a contrazis în declaraţii, a confirmat faptul că i-a cerut Guvernului ucrainean să-l investigheze pe Biden, a implicat Departamentul de Stat în controversă şi a spus că nu va coopera în investigaţia Camerei Reprezentanţilor.

Şi Trump a fost neobişnuit de activ pe Twitter în ultimele zile, acuzându-l pe avertizor că este spion şi că a comis un act de trădare şi citând un invitat la o emisiune Fox News care spunea că ar izbucni un război dacă Trump ar fi suspendat.

Acţiunile lui Trump şi Giuliani au lăsat Casa Albă „paralizată” şi „suspendată la marginea unei prăpastii”, în timp ce încearcă să creeze o apărare coerentă împotriva procedurii de suspendare iniţiată de democraţii din Camera Reprezentanţilor, a precizat un oficial pentru Insider.

Trump „este consumat de asta”, a declarat un fost oficial al Casei Albe şi „are nevoie să găsească o modalitate prin care să lase telefonul din mână şi să-şi facă treaba”.

„Dar nu poate face acest lucru câtă vreme este înconjurat de toţia ceşti clovni de PR”, a adăugat oficialul, referindu-se la Giuliani şia la colaboratorii Fox News Joseph diGenova şi Victoria Toensing, toţi trei fiind trimişi să găsească informaţii compromiţătoare la adresa lui Biden şi a fiului său.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite