Curtea Supremă a SUA menţine temporar accesul la pastila pentru avort

0
Publicat:

Curtea Supremă a Statelor Unite a suspendat vineri temporar o decizie a unei instanţe inferioare, permiţând pentru moment menţinerea accesului la pilula abortivă, o metodă de avort foarte răspândită în Statele Unite, relatează AFP.

Mifepristonul este una dintre cele două pastile folosite pentru avort.  Foto: Shutterstock (Arhivă)
Mifepristonul este una dintre cele două pastile folosite pentru avort. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Această suspendare este valabilă până miercuri înainte de miezul nopţii, pentru a permite părţilor să îşi prezinte argumentele, a precizat Curtea Supremă în decizia sa, scrie Agerpres.

Templul dreptului american a fost sesizat de urgenţă de guvernul preşedintelui Joe Biden care i-a cerut să acţioneze înainte ca restricţiile privind accesul la această pilulă, dispuse de o curte de apel, să intre în vigoare în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Săptămâna trecută, un judecător federal din Texas, sesizat de activişti anti-avort, a retras autorizaţia de introducere pe piaţă a mifepristonului, una dintre cele două pastile folosite pentru avortul medicamentos. El a prevăzut un termen de o săptămână înainte ca decizia sa să se aplice.

Sesizată de guvernul federal, Curtea de Apel a invalidat parţial decizia judecătorului, permiţând pilulei pentru avort să rămână autorizată deocamdată, dar a revenit asupra facilităţilor de acces acordate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) de-a lungul anilor, de la autorizarea sa în 2000.

Decizia sa avea în vedere, în special, la interzicerea comercializării prin corespondenţă a mifepristonului şi la revenirea la o utilizare limitată la şapte săptămâni de sarcină, în loc de zece.

Aceste restricţii urmau să se aplice de sâmbătă la ora 01.00, dar acum sunt suspendate până miercuri.

Această bătălie juridică este cea mai recentă întorsătură în atacul împotriva dreptului la avort în Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite