Cum au furat trei bărbaţi 30 de milioane de dolari din mai multe bănci din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Card Bancar FOTO IPN
Card Bancar FOTO IPN

Trei bărbaţi din New York sunt suspectaţi că au furat din mai multe bănci peste 30 de milioane de dolari, informează CNN.

Val Cooper, Alex Levin şi Garri Smith sunt acuzaţi că, în perioada martie 2015 – octombrie 2019, au folosit camere video şi echipamente de înaltă tehnologie pentru a fura numerar şi obiecte de valoare aflate în seifuri bancare din mai multe ţări. Banii jefuiţi au fost apoi spălaţi în sistemul financiar din SUA, conform autorităţilor federale din SUA. 

Potrivit rechizitoriului, hoţii se dădeau drept clienţi care voiau să închirieze seifuri în băncile cu securitate mai relaxată, în special din Europa de Est. Aceştia realizau fotografii ale mecanismelor de blocare a seifurilor altor clienţi, cu ajutorul unor micro-camere subţiri, denumite boroscop şi folosite de obicei în procedurile medicale. Pe baza fotografiilor, ei realizau apoi chei duplicat, pentru a fura ceea ce se afla în cutiile de valori: monedă, lingouri de aur, bijuterii şi alte bunuri. 

Directorul adjunct al FBI, William Sweeney, spune că modul de acţiune pare desprins din ”ficţiunile de la Hollywood”.

Hoţii au dat lovitura în mai multe bănci din Ucraina, Rusia, Macedonia de Nord, Moldova, Letonia, Uzbekistan, Azerbaidjan, dar şi din Franţa. Chei şi micro-camere, descoperite la percheziţii Val Cooper pare să fi fost creierul operaţiunilor, prin conturile sale din SUA fiind spălaţi banii. Avocatul său, însă, susţine că este nevinovat. ”În acest caz, este mai mult decât ceea ce a prezentat guvernul. Pe măsură ce cazul va progresa, nevinovăţia sa va deveni mai clară”, a declarat Tony Mirvis, pentru CNN.

Şi ceilalţi doi bărbaţi arestaţi susţin că sunt nevinovaţi. Percheziţiile făcute la domiciliul lui Cooper şi la un depozit au scos însă la iveală chei nenumerotate, bani cash, bijuterii, genţi de mână de lux, un boroscop şi o încuietoare destinată cutiilor de valori. Cei trei bărbaţi riscă până la 20 de ani de închisoare, mai arată sursa citată.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite