Cum a dus platforma X la dezastrul campaniei prezidențiale a guvernatorului Floridei. DeSantis speră la o victorie în 2028 VIDEO

0
Publicat:

Campania guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, a început cu un eșec pe platforma X a lui Elon Musk și s-a sfârșit cu un dezastru, pe aceeași rețea de socializare.

Ron DeSantis nu a reușit să convingă în rolul de Trump Light
Ron DeSantis nu a reușit să convingă în rolul de Trump Light FOTO Getty

The Guardian face o radiografie a campaniei cu cele mai mari așteptări, dar care s-a finalizat cu "cel mai mare colaps al unei campanii prezidențiale în istoria modernă americană, dacă nu chiar în toată istoria americană", după cum a remarcat David Jolly, fost congresman republican din Florida, cu doar două zile înaintea alegerilor primare din New Hampshire.

La discuția pe Twitter Spaces cu Elon Musk în luna mai, unde DeSantis și-a anunțat candidatura, s-au înregistrat probleme tehnice, comparabile cu cele ale unei rachete spațiale a lui Musk care explodează pe rampa de lansare, scrie publicația britanică.

Opt luni mai târziu, după plecări în masă din echipa sa, cheltuieli de zeci de milioane de dolari și o înfrângere dureroasă în Iowa, DeSantis și-a anunțat retragerea într-un videoclip postat tot pe platforma X.

Dacă în urmă cu un an, DeSantis câștiga cu aproape 20% realegerea ca guvernator al Floridei, retragerea sa din cursă, la scurt timp după o înfrângere în Iowa, pune sub semnul întrebării această strategie. Mai ales că republicanul a susținut că poate oferi politica lui Donald Trump într-o formă purificată.

The Guardian îl compară pe Ron DeSantis cu Winston Churchill, cel care ar fi rostit o frază antologică, însă neconfirmată: "Succesul nu este final, eșecul nu este fatal - este curajul de a continua."

DeSantis, la doar 45 de ani, are totuși exemplul altor candidații precum Ronald Reagan și Joe Biden care au pierdut în alegerile primare doar pentru a reveni și a câștiga președinția la următoarele scrutine. În ciuda eșecului său, DeSantis a declarat că a primit asigurări că votanții lui Trump îl vor susține în 2028.

"Veneau la mine și îmi spuneau: 'Te vrem în 2028, te iubim, băiatule'", a spus DeSantis după înfrângerea din Iowa.

Cu toate acestea, analiștii politici consideră că strategia lui DeSantis a fost viciată încă de la început. Rick Wilson, un veteran republican și co-fondator al Lincoln Project, afirmă că DeSantis reprezenta "un stoc supraevaluat politic" de la început. "Era Trump light, dar niciun votant Trump nu dorește o versiune fără zahăr, fără grăsimi, fără cofeină a lui Trump. Ei vor originalul", a subliniat Wilson.

Discursul anti-woke nu a avut efectul scontat

Unul dintre eșecurile majore ale strategiei lui DeSantis a fost parierea greșită pe Twitter Spaces și lansarea campaniei la începutul anului. În plus, s-a axat pe o cruciadă morală împotriva mișcării "woke" și a externalizat părți importante ale campaniei sale către un Super PAC, ceea ce nu a avut rezultatele scontate.

DeSantis a făcut pariuri îndrăznețe pe un război împotriva "woke", însă momentul a fost nepotrivit. Problemele culturale au fost la ordinea zilei în timpul pandemiei, dar și-au pierdut relevanța odată cu încheierea acesteia. Acuzațiile lui DeSantis privind relația lui Trump cu dr. Anthony Fauci și lockdown-urile naționale nu au mai avut același ecou când pandemia a pierdut din intensitate.

De asemenea, strategia anti-woke a fost expusă ca fiind limitată în eficacitate. Grupuri precum "Moms for Liberty", care își propun să excludă problemele rasiale și LGBTQ din curriculumul școlar, au avut rezultate sub așteptări în alegerile de anul trecut, inclusiv în statul Virginia, unde Glenn Youngkin a părut să-și piardă influența.

De asemenea, sondajele arată că interdicția de șase săptămâni asupra avorturilor a lui DeSantis nu este populară în Florida și la nivel național. Acțiunile sale împotriva companiei Walt Disney, după ce aceasta a criticat legislația din Florida care limitează discuțiile despre gen și sexualitate în școli, au fost privite cu neîncredere chiar și de republicani pro-afaceri.

Trump nu mai mizează pe războiul cultural

Conștient de aceste tendințe, Trump a ales să vorbească mai puțin despre problemele culturale și să fie vag pe tema avortului. La un miting în Manchester, New Hampshire, a durat o oră și un sfert până să promită măsuri împotriva școlilor care promovează teoria rasială critică și conținutul transgender, precum și mandatele pentru vaccinare. Publicul a aplaudat entuziast, sugerând că aceste subiecte nu și-au pierdut complet impactul, dar Trump a trecut rapid la alt subiect.

"Trump nu este neapărat inteligent, dar are un fel de viclenie instinctivă și recunoaște că problema războiului cultural a fost dusă prea departe. De aceea a spus: oh, trebuie să faci câteva excepții [cu privire la avort]”, a comentat Rick Wilson.

Un tip ca DeSantis se afla în prima linie a interdicțiilor de avort de șase săptămâni și a celor mai punitive abordări ale tuturor lucrurilor legate de războiul cultural - interzicerea cărților și altele - și credea că asta îl va duce la linia de sosire. Dar nu a reușit niciodată să le pună cap la cap, în cursă cu Donald Trump", a mai spus politicianul.

Retragerea sa și susținerea acordată lui Trump împotriva lui Nikki Haley în New Hampshire și Carolina de Sud, îi va aduce lui DeSantis câteva puncte în lumea fostului președinte.

"Bine ai revenit acasă, Ron, bine ai revenit în mișcarea Maga [Make America Great Again] unde ai fost întotdeauna", a declarat congresmenul de Florida, Matt Gaetz, duminică.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite