Cum a accesat poliţia federală americană datele din iPhone-ul unui terorist. Şi Apple vrea să ştie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FBI strică reputaţia Apple
FBI strică reputaţia Apple

Anchetatorii FBI au reuşit să deblocheze - fără ajutorul Apple - iPhone-ul unuia dintre autorii atacului de la San Bernardino (California) cu ajutorul companiei israeliene Cellebrite. Acum a venit rândul Apple să ceară FBI să-i spună cum a reuşit pentru a repara „breşa de securitate“ .

Societatea Cellebrite, o filială a grupului japonez Sun Corporation, specializată în cercetare şi dezvoltare, a găsit o modalitate de  a avea acces la datele stocate de iPhone fără a obţine datele cheie de la Apple . FBI ar fi plătit peste 15.000 de dolari companiei Cellebrite pentru a debloca iPhone-ul teroristului care ar fi comis un atac armat ce a avut loc în cursul anului trecut. 

Această companie ajută FBI-ul încă din 2014 în diverse probleme de securitate informatică, dar culmea, colaborează inclusiv cu cei de la Apple de o perioadă lungă de timp. Presa israeliană scrie că Apple foloseşte în magazinele sale produse Cellebrite care permit transferul de date dintre terminale mobile.

Anunţul FBI strică reputaţia Apple deoare arată că iPhone-ul s-a dovedit a nu fi inviolabil, chiar dacă compania susţine că iPhone 5C e mai puţin sigur decât modelele actuale şi cele viitoare. Totuşi, Apple a cerut FBI să-i spună cum a reuşit deblocarea pentru a repara „breşa de securitate“ din sistemul său de exploatare iOS".

FBI  a reuşit să deblocheze - fără ajutorul Apple - iPhone-ul unuia dintre autorii atacului de la San Bernardino (California) şi au pus astfel capăt, după mai multe săptămâni, unei confruntări judiciare şi mediatice cu această marcă.

Guvernul a „accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui (Syed) Farook şi nu mai are, astfel, nevoie de asistenţa Apple“, au anunţat autorităţile americane într-un document transmis luni justiţiei.

Autorităţile au cerut  anularea unei proceduri judiciare, declanşate pe 16 februarie, prin care încercau să oblige Apple să ajute anchetatorii să pirateze telefonul.

„Decizia noastră de a pune capăt procedurii are la bază doar faptul că putem, cu ajutorul recent al unui terţ, să deblocăm acest iPhone fără să compromitem informaţiile din telefon“, a comentat un procuror federal de la Centrul din California, Eileen Decker, citată în acest comunicat. Identitatea acestui terţ şi metoda folosită nu au fost divulgate.

Anunţul de luni evită o „eternizare“ a bătăliei judiciare cu privire la iPhone-ul de la San Bernardino care, prin intermediul unor recursuri, risca să se întindă ani de zile şi să ajungă până la Curtea Supremă, însă nu soluţionează problema găsirii unui echilibru între securitatea publică şi protecţia vieţii private.

Electronic Frontier Foundation (EFF), o fundaţie pentru apărarea drepturilor navigatorilor pe Internet, şi-a exprimat luni satisfacţia faţă de faptul că „Departamentul Justiţiei bate în retragere în încercarea sa periculoasă şi anticonstituţională de a obliga Apple să pervertească securitatea sistemului său de exploatare iOS“.

Fundaţia apreciază totodată că acest lucru nu pune capăt dezbaterii pe tema necesităţii criptării conţinutului smartphone-urilor în vederea protejării utilizatorilor.

De asemenea, „această nouă metodă de accesare a telefonului ridică întrebări despre aparenta utilizare de către Guvern a vulnerabilităţilor de securitate din iOS“, adaugă EFF, care se întreabă dacă Apple va fi informat în acest sens pentru a putea repara aceste breşe.

Un expert în sectorul tehnologiei, Robert Enderle, citat de AFP se îndoieşte că beneficiile pe care conţinutul telefonului sunt susceptibile să le ofere anchetei compensează pagubele cauzate.

El subliniază că FBI-ul a dezvăluit existenţa unui mijloc - până acum secret - de accesare a iPhone-ului, care ar putea să fie folosit de serviciile de informaţii, şi a expus utilizatorii „unui risc mai ridicat de a fi pirataţi“.

În pofida faptului că el a subliniat în trecut că telefonul lui Syed Farook - un iPhone 5c - este mai puţin securizat decât versiunile cele mai recente, Robert Enderle avertizează că acest lucru ar putea dăuna totodată Apple, deoarece „şefi de companii, lideri politici, artişti şi alţi utilizatori de iPhone sunt susceptibili să treacă la alt tip de telefon“.

Washingtonul încerca de la jumătatea lui februarie să oblige Apple să deblocheze iPhone-ul lui Syed Farook - care a comis pe 2 decembrie 2015, împreună cu soţia sa Tashfeen Malik, atacul de la San Bernardino, soldat cu 14 morţi -, cu speranţa de a descoperi informaţii despre organizarea atacului.

Apple, care refuza, a primit sprijinul unor experţi în domeniul securităţii, apărători ai depturilor civice şi altor giganţi din sectorul IT precum Google, Facebook sau Microsoft.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite