FBI a reuşit să „spargă” iPhone-ul atacatorului din San Bernardino. Instituţia a renunţat la procesul cu Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul american susţine că a reuşit să „spargă” un iPhone FOTO Răzvan Băltăreţu / Adevărul
Guvernul american susţine că a reuşit să „spargă” un iPhone FOTO Răzvan Băltăreţu / Adevărul

Guvernul american a renunţat la procesul împotriva Apple după ce a reuşit să spargă şi să extragă datele dintr-un iPhone 5c folosit de Syed Farook, unul dintre autorii atacului armat din San Bernardino.

Momentul reprezintă finalul unei bătălii legale de şase săptămâni care putea stabili un precedent cu influenţe imense în anii următori. 

Departamentul pentru Justiţie din SUA spune, acum, că nu mai are nevoie de ajutorul Apple în a ocoli măsurile de securitate implementate pe iPhone-ul lui Farook, relatează The Guardian.

„Guvernul a accesat cu succes datele stocate pe iPhne-ul lui Farook, aşadar nu mai are nevoie de asistenţa Apple”, spune Departamentul în documentul depus în instanţă. Guvernul a mai cerut aceleiaşi instanţe să invalideze un ordin judecătoresc din 16 februarie care cerea Apple să dezvolte un software care să neutralizeze setările de securitate ale telefonului pentru a-i ajuta pe investigatori.

Un oficial al Departamentului pentru Justiţie a refuzat să ofere detalii privind metoda prin care a reuşit să spargă iPhone-ul, menţionând doar că această tehnică a fost dezvoltată de o altă entitate. Ea fost secretizată, iar oficialul nu a refuzat să precizeze dacă metoda, care probabil exploatează o hibă de securitate a telefonului, va fi împărtăşită cu Apple. Departamentul de Justiţie din SUA se confruntă, astfel, cu o decizie dificilă. Dacă ar dezvălui Apple metoda folosită, aceasta ar fi neutralizată de companie, făcând astfel toate iPhone-urile mai sigure împotriva hackerilor, dar şi împotriva guvernului, care ştie cum să le spargă. Pe de altă parte, dezvăluirea metodei folosite ar face ca departamentul să renunţe de bunăvoie la o metodă de investigare.

Disputa legală în jurul iPhone-ului lui Syed Farook a fost una de proporţii. Apple a refuzat să accepte decizia instanţei din 15 februarie şi a contestat-o, CEO-ul companiei, Tim Cook, susţinând că dezvoltarea unui software care să compromită securitatea telefonului ar deschide o adevărată cutie a Pandorei care ar da guvernului posibilităţi nelimitate.

Paisprezece persoane au fost împuşcate mortal pe 2 decembrie, în comitatul californian San Bernardino, de două persoane înarmate: Syed Farook şi soţia sa Tashfeen Malik, de origine pakistaneză. Autorităţile americane au stabilit că a fost un atac terorist islamist, suspectând legături ale criminalilor cu reţeaua teroristă Statul Islamic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite