Premierul Belgiei, ţinta celulelor teroriste din Bruxelles
0Biroul şi reşedinţa premierului Belgiei figurează printre numeroasele potenţiale ţinte indentificate de către celulele teroriste, în curs de destructurare, au indicat mai multe surse care au ţinut să-şi păstreze anonimatul, scrie cotidianul L'Echo.
Jihadiştii care au atacat aeroportul şi metroul din Bruxelles, săptămâna trecută, au căutat pe internet informaţii despre biroul şi locuinţa premierul belgian Charles Michel, reiese din datele recuperate de pe un laptop al islamiştilor, recuperat dintr-un tomberon după atentate.
Pe computer se aflau fişiere cu planuri şi fotografii ale clădirii unde se află biroul premierului, situate pe aceeaşi stradă cu staţia de metrou Maelbeek, unde Brahim el Bakraoui s-a aruncat în aer.
Biroul premierului Charles Michel a fost numai unul dintre sutele de subiecte căutate de atentatori pe internet.
Din datele culese de pe laptopul jihadistului anchetatorii au aflat numeroase detalii despre potenţiale ţinte pentru atacuri teroriste. Astfel, potrivit mai multor surse fiabile, un dosar îndeosebi se referă la ''Le 16, Rue de la Loi'', unde îşi are sediul guvernul Belgiei.
În calculator au fost găsite informaţii, destul de precise şi relativ detaliate, despre ''Le 16'', dar şi despre reşedinţa premierului, situată în ''Le Lambermont'', la câteva sute de metri mai departe. Au fost descoperite, de asemenea, în calculator de către anchetatori fotografii cu clădiri. Le Lambermont se învecinează îndeosebi cu Ambasada SUA în Belgia.
Aceste descoperiri ale anchetatorilor de la unitatea antiteroristă privind potenţiale pericole în cazul responsabililor politici sunt însoţite de noi măsuri urgente de protecţie a clădirilor, care vor fi şi mai drastic întărite în următoarele zile şi săptămâni.
În paralel cu aceste măsuri pentru clădirile în care se află şeful guvernului, preşedinţii Camerei şi Senatului Siegfried Bracke şi Christine Defraigne, au indicat, de asemenea, că protecţia va fi, de asemenea, întărită pentru clădirile Palatului Naţiunii.
În ascunzătoarea jihadiştilor din strada Max Roos din Schaerbeek au fost găsite 15 kg de explozibil TATP, 150 litri de acetonă, 30 litri de apă oxigenată, detonatoare, o valiză plină cu cuie şi şuruburi, precum şi materiale destinate confecţionării de dispozitive explozibile.
FBI examinează laptopuri având legătură cu suspecţii atentatelor din Belgia
Autorităţile belgiene au trimis FBI copii ale hard disk-urilor din calculator. Biroul Federal de Investigaţii examinează laptopuri având legătură cu suspecţii atacurilor mortale de la Bruxelles comise săptămâna trecută, în timp ce anchetatorii lucrează pentru a dezlega reţeaua militantă aflată în spatele atentatelor, relatează Reuters.
Laptopurile au sosit în Statele Unite vineri şi sunt acum examinate de experţi FBI, a declarat marţi o sursă guvernamentală americană familiară cu problema.
Wall Street Journal a informat luni că autorităţile belgiene au trimis copii ale hard disk-urilor laptopurilor. Nu este încă clar dacă tehnicienii FBI au recuperat date semnificative de pe aceste hard disk-uri trimise de belgieni, a declarat această sursă pentru Reuters.
Oficialii americani au promis sprijin pentru eforturile belgiene de pedepsire a militanţilor aflaţi în spatele atacurilor sinucigaşe cu bombă din 22 martie într-o staţie de metrou din Bruxelles şi în aeroportul Zaventem al oraşului, precum şi la originea altor atacuri recente, aminteşte Reuters.
Sâmbătă, preşedintele Barack Obama a declarat că o echipă de agenţi FBI îi ajută pe anchetatori pe teren în Belgia.
Potrivit oficialilor americani, agenţiile de securitate şi informaţii ale Belgiei sunt suprasolicitate de probleme politice, financiare şi culturale interne, inclusiv diviziuni lingvistice între anchetatori vorbitori de limbă franceză şi de flamandă.