Cine este misteriosul avocat american care l-a ajutat pe Donald Trump să ajungă la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul film „The Apprentice" are premiera luni, 20 mai, la Festivalul de Film de la Cannes. În această producție, ucenicul este însuși Donald Trump, un tânăr om de afaceri care este instruit în tainele puterii și ale influenței de către avocatul fără scrupule Roy Cohn, relatează BBC.

Donald Trump și Roy Cohn
Donald Trump și Roy Cohn. Foto Captură video YouTube

Roy Cohn este cunoscut în prezent mai ales pentru lecțiile predate fostului președinte american, dar chiar și înainte de acest lucru era o figură importantă în politica și cultura SUA. A fost un homosexual care a persecutat alți homosexuali și i-a îndepărtat pe aceștia din slujbele lor guvernamentale în timpul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Lavender Scare" din anii 1950. 

A murit de SIDA în 1986, insistând în mod public că avea cancer la ficat și negând până la capăt că era homosexual, deși era însoțit de iubiții săi la evenimentele publice. 

Legătura cu Donald Trump

Din punct de vedere cultural, este un personaj mânios și amenințător în piesa „Angels in America” a lui Tony Kushner și în recenta miniserie „Fellow Travelers”. 

Cohn a fost, în unele privințe, genial. Abia împlinise 20 de ani când, în calitate de procuror adjunct în 1951, a contribuit la condamnarea și execuția lui Julius și Ethel Rosenberg, acuzați de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. La scurt timp după aceea, a devenit celebru în calitate de consilier șef al comisiei senatorului Joseph McCarthy, care a eliminat comuniștii și presupușii comuniști din Guvern. 

În anii '70 și '80, în New York, a frecventat clubul de noapte Studio 54 și a profitat de relațiile de prietenie cu persoane celebre și puternice, printre care Barbara Walters, Andy Warhol și Ronald și Nancy Reagan.   

Ca avocat, a reprezentat diverși clienți, de la mafioți până la Trump, iar cu câteva săptămâni înainte de a muri a fost exclus din barou pentru că, printre alte infracțiuni, a înșelat alți clienți. De asemenea, era cunoscut pentru obiceiul său de a mânca din farfuria altora, fără a fi invitat, chiar și în cele mai luxoase restaurante. 

Legătura sa cu Trump a început la debutul anilor '70, când Guvernul american a intentat un proces împotriva fostului lider de la Casa Albă și a tatălui său pentru discriminare împotriva chiriașilor de culoare în apartamentele pe care le administrau. Cohn l-a pus pe Trump să contraatace Departamentul de Justiție. 

Expert în manipulare

Cazul a fost soluționat și a dus la apariția unui tipar controversat care a contribuit la definirea carierei lui Trump în afaceri și, mai târziu, în politică. Un articol din Washington Post despre influența lui Cohn, publicat în timpul campaniei prezidențiale din 2016, a avut ca titlu „Omul care i-a arătat lui Donald Trump cum să exploateze puterea și să insufle teamă".  

 Cohn a fost, de asemenea, expert în manipularea mass-media. 

Imaginea lui Cohn este expusă în documentarul din 2019, „Where's my Roy Cohn?”. Deși nu se concentrează asupra lui Trump, filmul își ia titlul de la unul dintre comentariile sale devenite celebre. Atunci când procurorul general Jeff Sessions s-a recuzat din ancheta privind ingerința rusă în alegerile din 2016 - o decizie pe care Trump a considerat-o ca fiind lipsită de loialitate - acesta ar fi întrebat supărat „Unde este Roy Cohn al meu?"

De asemenea, întrebarea lui Trump a devenit un element de referință în articole recente despre echipa sa juridică, în contextul în care se confruntă cu primul său proces penal la New York. 

Documentarul include numeroase clipuri de arhivă cu Cohn în anii 1950 și nu numai. Cu un calm înfiorător, el se laudă la un talk-show din anii 1970 că principalii săi clienți vor ceea ce el numește „valoare înfricoșătoare", deoarece adversarii săi știu că „tot felul de consecințe teribile vor urma" dacă nu intră în rând. 

„Una dintre cele mai extraordinare, demonizate” figuri

Totuși, Cohn a dispărut practic din atenția publicului până în 1991, când a apărut „Angels in America”. Una dintre alegerile inspirate ale lui Kushner în piesa sa de teatru a fost să îl înfățișeze pe Cohn pe patul de moarte. Al Pacino oferă una dintre cele mai bune și mai subestimate interpretări ale sale în miniseria „Angels in America” a lui Mike Nichols, dând viață unui Cohn încrezător în propriile minciuni, dar cu o notă de patos, strigându-i medicului care îl diagnostichează cu SIDA: „Te voi distruge", dacă mai vorbește de SIDA. 

 Acest Cohn insistă, așa cum a făcut-o și în timpul vieții, că nu era homosexual pentru că era puternic și, după cum spune el, „homosexualii sunt oameni care nu au nicio influență".  

Aliații lui Trump au o altă părere despre caracterul și tacticile lui Cohn, deși numele său este rareori menționat. Una dintre excepții vine din partea fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon, care a scris prefața la o reeditare din 2023 a biografiei lui Nicholas von Hoffman din 1988, „Citizen Cohn”. În respectiva prefață, Bannon scrie că Cohn este „una dintre cele mai extraordinare, demonizate și neînțelese figuri ale politicii secolului XX". El atrage apoi atenția asupra acuzațiilor formulate împotriva lui Trump, spunând că "președintele Trump ripostează", așa cum sugerează că ar fi făcut Cohn. 

Gabriel Sherman, care a scris scenariul filmului „The Apprentice”, a declarat în declarațiile făcute pentru presă că a vrut să îl pună într-o lumină aparte pe Cohn, în dramatizarea sa, față de reprezentările anterioare. 

„Înainte de acest film, imaginea lui Roy în cultura populară era a unui personaj flamboaiant, mai puternic decât viața, cu mult mai impetuos, iar Roy pe care am vrut să îl scriu reflectă mai mult versiunea pe care am dezvoltat-o vorbind cu oameni care îl cunoșteau, care era mult mai liniștită și mai amenințătoare”, a afirmat Sherman. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite