CIA a fabricat date pentru a lansa o investigație asupra presupuselor legături ale lui Trump cu Federația Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum au relatat jurnaliștii Matt Taibbi și Alex Gutengtag, precum și scriitorul Michael Shellenberger, departamentul a prezentat totul ca și cum președintele rus Vladimir Putin l-ar fi susținut pe fostul președinte al SUA, dar „dovezile indică contrariul”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a fabricat informații care au servit drept bază pentru o investigație asupra legăturilor cu Rusia atribuite fostului președinte american Donald Trump. Acest lucru a fost relatat, citând surse, de jurnaliștii americani Matt Taibbi și Alex Gutengtag, precum și de scriitorul Michael Shellenberger, într-un articol publicat pe platforma Substack.

Au falsificat informațiile”, arată una dintre surse care este citată în material. Astfel, el a comentat un raport publicat la începutul anului 2017 de biroul directorului de Informații Naționale din SUA, din care a rezultat că Federația Rusă ar fi influențat alegerile din 2016 din Statele Unite. „Au prezentat totul ca și cum [președintele rus Vladimir] Putin l-ar fi susținut pe Trump”, a remarcat sursa jurnalistului, subliniind că „dovezile indică contrariul”.

După cum reiese din material, raportul susținea că, înalta conducere rusă a lansat o „campanie de influență” asupra alegerilor americane pentru a „calomnia [fostul secretar de stat al SUA] Hillary Clinton” din cauza „preferinței evidente” pentru Trump. "A fost un lucru puternic. Și complet greșit", notează autorii articolului. Ei citează concluziile experților din cadrul Comitetului permanent special pentru informații al Camerei Reprezentanților SUA, care au constatat că autorii raportului dețineau o mulțime de date conform cărora conducerea rusă îl considera pe Trump „voluntar și nesigur”, în același timp. timp considerând candidatura lui Clinton mai acceptabilă. „Când ne-am uitat mai atent la datele pe care nu le-au folosit, informațiile au contrazis complet concluziile lor că Rusia îl sprijină pe Trump”, arată articolul citând evaluarea experților comitetului de informații al Camerei inferioare a Congresului.

Surse pentru autorii articolului notează că analizarea raportului despre legăturile lui Trump cu Federația Rusă a fost condusă de directorul CIA de atunci, John Brennan, care ar fi fost și în spatele supravegherii sediului de campanie al lui Trump. Materialul reține că ancheta a fost inițial de natură politică. „Ei credeau că îi pot face rău lui Trump”, a remarcat sursa autorilor articolului, subliniind că „acest lucru nu are nimic de-a face cu relațiile SUA cu Rusia”.

Serviciile de informații americane au acuzat Rusia că se amestecă în procesul electoral american în 2016. Aceste presupuse tentative de influență au fost investigate timp de aproape doi ani de fostul director FBI și consilier special Robert Mueller. Pe 18 aprilie 2019, Departamentul de Justiție al SUA a dat publicității raportul final, în care procurorul special a recunoscut că nu a identificat nicio legătură între fostul președinte Donald Trump și Rusia. Trump însuși a respins în mod repetat suspiciunile privind orice contact nepotrivit cu oficialii ruși în timpul campaniei electorale, iar Moscova a respins în mod repetat concluziile despre încercările de a influența cursul alegerilor din SUA. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite