Deranj major geostrategic: Donald Trump, extrem de posibil viitorul Președinte al SUA, a afirmat că ar putea „încuraja” Rusia să atace aliații din NATO

0
0
Publicat:

În campanie electorală pentru recâștigarea fotoliului de la Casa Albă, Donald Trump a declarat sâmbătă la Conway (Carolina de Sud) a lansat un mesaj care relansează tot pachetul (aproape nesfârșit) de discuții în contradictoriu asupra intențiilor sale reale de a susține în mod real un răspuns comun al țărilor din NATO în cazul în care ar fi atacate de Rusia.

image

Afirmațiile sale de sâmbătă sunt cu atât mai stranii în contextul în care Secretarul General al NATO cerea întărirea imediată a forței de reacție a NATO în contextul amenințărilor existente acum, evocând chiar o stare conflictuală cu Rusia care ar putea să dureze mult timp de acum înainte, vorbind chiar de o durată de „zeci de ani”. Mai mult, pentru a înțelege exact dimensiunile șocului provocat de luarea de poziție a lui Trump, să amintim și că poziția oficială a NATO, anunțată tot sâmbătă de Jens Stoltenberg, este că „deoarece Rusia își calibrează întreaga economie în direcția războiului, trebuie să facem mai mult pentru propria noastră securitate...” 

Ce a spus Trump într-atât de șocant?

image

NATO era dezmembrată până să ajunj eu la putere...Le-am spus: “toată lumea trebuie să plătească”. Au răspuns: “Ei bine, dacă nu plătim, totuși ne veți proteja?”. Am răspuns: “În niciun caz”. Nu puteau să creadă în ce spuneam...Unul dintre prședinții țărilor mari s-a ridicat și a spus: “Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proyteja?”. I-am răspuns:”N-ați plătit? Sunteți niște delicvenți?”. A răspuns: “Da, să spunem că s-a produs ceva în acest sens”. “Nu, nu te voi proteja. În acest caz îi voi încuraja să facă ce vor”...Trebuie să plătiți facturile”

Întrebarea este dacă un asemenea discurs se poate transforma (și cât d rapid) într-o decizie politică luată în clipa în care s-ar produce o situație extremă, adică, spre exemplu, invadarea unui Statr Membru NATO, lăsându-i eventual pe europeni să se descurce singuri. Desigur, situația este ipotetică dar, pe fond, mesajul candidatului Donald Trump presupune un asemenea scenariu și anunță deja răspunsul american la o asemenea situație extremă și, pe fond, spune în clar că americanii s-ar putea retrage lăsând cale liberă Rusiei (sau oricărei alte mari puteri ostile) dacă o țară sau alta nu și-a plătit la zi datoriile financiare la NATO. Confor Tratatului de la Washington, o asemenea situație nu ar trebui să existe deoarece nu este nicidcum menționată în actul fundamental la care au aderat țările în moimentul aderării la Alianță. Dar, în aceeași măsură, nimic nu spune că vreun text negociat și oarafat a rămas ca atare valabuil pe veci și că nu poate fi rescris în cazul în care cineva dă cu pumnul în măsuța din ce în ce mai frgilă a istoriei contemporane.

image

Trump joacă o carte foarte importantă și nu numai electoral, căci, spre satifacția unei maqri părți a opiniei publice americane, reorientează discuția foarte tehnică despre securitate și apărare, purtată până aucm doar în termenii uscați și impersonali ai gneralilor comentatori de hărți, pe domeniul foarte sensibil al economiei. Din acest punct de vedere, Trump face anunțul într-adevăr expl;oviz și care ar produce schimbarea fundamentală a logicii în care se poartă politica de asistență americană față de statele aliate sau aflate în situații de conflict. Trump anunță că va impune cu totul alte reguli în ce privește midul în care SUA oferă sprijinul financiar. Cumajusucle, scria Trump pe o rețea socială că “DIN ACEST MOMENT, ASCULTAȚI BINE CEI DIN SENAT, NU VA MAI TREBUI SĂ EXISTE AJUTOR FINANCIAR AMERICAN PENTRU VREO ȚARĂ DECĂT SUB FORMA UNUI ÎMPRUMUT, NU CADOU”. A mai adăugat că banii respectivi vor fi împumutați în termeni “ETRAORDINAR DE AVANTAJOȘI”, adică fără dobândă sau fără dată fixă impusă pentru retturnarea datoriei. Dar, om prident și care a văzut multe, înrezător cu limite în aliați, Trump a adăugat: “DACĂ CUMVA ȚARA PE CARE O AJUTĂM SE ÎNTOARCE ÎMPOTRIVA NOASTRĂ SAUDEVINE CUMVA BIGATĂ ÎNTRE TIMP,ATUNCI ÎMPRUMUTUL VA TREBUI SĂ FIE PLĂTIT ÎNAPOI IMEDIAT ȘI BANII RETURNAȚI CĂTRE SUA”.

Față de prima temă, mai mult declarație d intenție pentru intimidarea unor eventuale opoziții din partea unor țări europene tentate de testarea ideii de “securitate și apărare europeană comună”, a doua temă, cea a jocurilor financiare absolut noi pe care le-ar deschide o viitoare Administrație Trump, poate aduce noi raționamente și să grăbească rezolvarea unei tipologii de conflict care, în unele zone ale lumii, se bazează de decenii pe afluxul garantat de bani americani.

Dacă asta se încheie, dacă securitatea globală devine posibil de cunatificat foarte precis în termenii unor acorduri bancare și operațiuni financiare oprifitabile inter-state, atunci totul va deveni (cum am mai fost în perioada Războiului Rece) îndestul de predictibil pentru a ține în în echilibru forțat balanța terorii.

De maiu mult timp se spune că am ajuns în momentul în care se schimbă mesele de joc și pachetele de cărți din cazinoul select unde se joacă soarta lumii. Așa e, s-au schimbat și fără prea multe efete vizibil;e. Dar dacă situația impune și schimbarea locației cazinoului care, din select, să devină absolut exclusiv? Nu cred că suntem chiar departe de relocarea întregului centru de securitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite