Rusia acuză Occidentul că a instruit ucrainenii să folosească arme moderne: Sistemele HIMARS primite din SUA sunt utilizate peste tot

0
0
FOTO Arhivă / EPA-EFE
FOTO Arhivă / EPA-EFE

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a criticat SUA şi Marea Britanie că au ajutat Ucraina prin învăţarea soldaţilor să folosească arme moderne. În plus, a precizat că acest sprijin este parte a „unui război hibrid” dus de ţările NATO contra Rusiei.

„Forţele ucrainene utilizează HIMARS primite din SUA peste tot!”, a remarcat Zaharova, adăugând că Washingtonul a „trimis în secret instructori” în Ucraina pentru a ajuta forţele ucrainene să înveţe cum să utilizeze şi să ţintească cu noile arme, ceea ce a dus la tiruri asupra noi ţinte civile în zonele controlate de Rusia, susţine ea.

Atât Ucraina, cât şi Rusia neagă că vizează civili şi zone rezidenţiale în război, scrie Hotnews.

SUA au declarat că până la jumătatea lunii iulie, soldaţii ucraineni vor putea folosi opt sisteme HIMARS. Mai mulţi analişti militari cred că aceste arme ar putea schimba evoluţia situaţiei din teren, iar Kievul spune că a folosit deja rachete de acest tip pentru a distruge mai multe depozite de muniţii ruseşti şi alte zeci de obiective în estul Ucrainei.

Maria Zaharova a criticat şi decizia Marii Britanii de a aduce sute de militari ucraineni pentru a-i instrui să folosească arme.

Noua iniţiativă a Londrei de a forma până la 10.000 de soldaţi ucraineni în cursul lunilor următoare face parte din „războiul hibrid” al Occidentului împotriva Moscovei, a spus ea.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite