Culise. Cum au recuperat forţele speciale ucrainene Insula Şerpilor şi au ridicat din nou steagul ţării lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldati ucraineni pe Insula Serpilor FOTO sof_au / Instagram
Soldati ucraineni pe Insula Serpilor FOTO sof_au / Instagram

Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou pe Insula Şerpilor, după ce ruşii au fost forţaţi să se retragă, în urma atacurilor trupelor ucraineni. Acum apar şi detalii de culise despre întreaga misiune, relatează Naval News.

Centrul 73 al Forţelor Speciale Navale este unitatea de forţe speciale a infanteriei marine din Ucraina. Ele sunt echivalentul Navy SEAL din SUA sau SBS din Marea Britanie. Detalii despre vehiculele subacvatice nu au fost date, însă au avut echipament special, pentru a putea asigura trecerea în siguranţă a principalelor echipaje.

Primii care au ajuns pe insulă au fost inginerii, care au curăţat zona de barierele de mine şi alte capcane pentru a crea o trecere sigură pentru restul grupului. După ce a ajuns pe insulă, grupul a început să îndeplinească sarcinile stabilite de dinainte: supravegherea zonei, culegerea de date privind echipamentul, armele şi mijloacele materiale şi tehnice aduse de ruşi pe Insula Şerpilor.

Potrivit unor surse ucrainene, citate de Naval News nave de război ruseşti au început să se apropie de insulă în timp ce trupele ucrainene erau încă acolo. După ce şi-au îndeplinit misiunea, forţele ucrainene s-a retras. 

Pe lângă oamenii din Centrul 73 al Forţelor Speciale Navale au mai fost ingineri de la Brigada 59 Motorizată, luptători din Forţele Armate ale Ministerului Apărării şi din Detaşamentul 801 al forţelor navale ucrainene. 

Un drapel a fost adus pe insulă încă din 4 iulie, fiind lăsat de un elicopter care a survolat zona. Ruşii au afirmat că s-au retras de pe această insula ca dovădă a „bunăvoinţei” lor, în timp ce forţele occidentale şi ucraina au amintit că în spatele deciziei era ofensiva purtată împotriva Moscovei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite