Ce beneficii primesc partenerii militarilor homosexuali americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partenerii de viaţă ai ilitarilor americani se vor bucura de noi privilegii.
Partenerii de viaţă ai ilitarilor americani se vor bucura de noi privilegii.

Oficialii de la Pentagon au anunţat luni adoptarea unei decizii care extinde beneficiile acordate soţiilor militarilor americani, către partenerii homosexuali ai personalului armatei. Însă unele avantaje-cheie precum acordarea de locuinţe, sunt încă în afara noii legi, cel puţin pentru moment, informează agenţia de ştiri Reuters.

Decizia a fost luată după 17 luni în care oficialii Pentagonului au refuzat să discute despre militarii americani care s-au declarat homosexuali şi se aşteaptă să aibă un efect important în viaţa de zi cu zi a partenerilor lor, de la permisiunea de a obţine livret militar, până la acordarea drepturilor de vizită în spital.

Secretarul Apărării, Leon Panetta, aflat la sfârşit de mandat, a explicat că posibilităţile de decizie au fost limitate de legislaţia americană, mai exact de legea privind Apărarea Actului de Căsătorie care defineşte mariajul drept uniunea legală între un bărbat şi o femeie. În prezent, lega se află în curs de reevaluare de către Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite.

Există anumite beneficii care pot fi acordate doar soţiilor aşa cum este prezentat în lege  Leon Panetta.

Costurile estimate de Pentagon în ceea ce priveşte implementarea schimbării de politică sunt neglijabile, întrucât se aplică pentru doar pentru 9.000 de parteneri ai militarilor în exerciţiu şi încă altor 8.000 de soldaţi aflaţi în rezervă sau pensionari. Schimbările sunt aşteptate să intre în vigoare de la sfârşitul lunii august.

Anunţul vine în contextul în care Barack Obama este primul preşedinte american care a lăudat progresele pentru respectarea drepturilor homosexualilor în cadrul discursului său inaugural.

Deciziile vor îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii partenerilor afectaţi”, a susţinut Allyson Robinson, liderul grupului OutServe-SLDN.

Definirea termenului de „partener”

Oficialii de la Pentagon au explicat că în procesul decizional au fost luate în calcul anumite aspecte sensibile, considerente birocratice şi chiar spiritul promovat de legea Statelor Unite. Însă cea mai mare problemă enunţată de Departamentul de Apărare este chiar una legală, întrucât actul care defineşte căsătoria se referă în mod specific la „uniunea dintre un bărbat şi o femeie”.

Pentagonul a declarat că actul este încă în faza de revizuire pentru a putea identifica dacă anumite beneficii pot fi extinse către partenerii militarilor homosexuali bărbaţi sau femei folosind forma actuală a legii.

Un sondaj realizat în decembrie de publicaţia americană „USA Today” arată că toleranţa publicului larg faţă de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex a crescut până la 53% în 2012, faţă de mai puţin de 40% în 2005. Tinerii sunt cei mai mari susţinători ai drepturilor homosexualilor. Nouă state americane şi districtul Columbia au legalizat căsătoriile cetăţenilor cu acelaşi sex până în prezent.

Cu toate acestea, opoziţia faţă de schimbarea de politică este încă puternică în anumite părţi ale Statelor Unite. Conform sondajului citat, există o majoritate care se opune căsătoriilor între homosexuali mai ales în partea de sud.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite