Ce a declarat Donald Trump după ce Congresul a validat victoria în alegeri a democratului Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donlad Trump
Preşedintele SUA, Donlad Trump

După votul din Congres, Donald Trump a dat asigurări că va fi un transfer paşnic de putere.„Chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susţin, totuşi va exista o tranziţie paşnică pe 20 ianuarie", a spus Trump într-un comunicat de presă.

„Am spus mereu că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deşi acest lucru reprezintă sfârşitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidenţială, este doar începutul luptei noastre pentru a face din nou America măreaţă”, a adăugat Trump.

Congresul american a validat, într-o şedinţă desfăşurată la câteva ore după violenţele de miercuri, victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, confirmând decizia din Colegiul Electoral.

Joe Biden devine astfel al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, începând cu 20 ianuarie când va avea loc ceremonia de învestitură, iar Kamala Harris este prima femeie vicepreşedinte din istoria Statelor Unite.

Sute de susţinători ai preşedintelui în funcţie Donald Trump au luat cu asalt miercuri Capitoliul, sediul Congresului american, într-o tentativă violentă de a răsturna înfrângerea electorală a republicanului. După ore de haos în care poliţia s-a luptat pentru a recâştiga controlul, parlamentarii s-au întors la Congres şi au votat pentru certificarea victoriei preşedintelui democratic ales Joe Biden.

Violenţe la Washington. Ce poate păţi Trump după ce simpatizanţii săi au luat cu asalt Congresul SUA FOTO VIDEO

În cel mai grav atac asupra simbolului democraţiei americane din ultimii 200 de ani, protestatarii au forţat accesul dincolo de baricadele de securitate metalice, au spart geamurile şi au escaladat zidurile pentru a intra în Capitoliu, unde s-au luptat cu ofiţerii de poliţie.

Poliţia a anunţat că patru persoane au murit - una în urma rănilor suferite prin împuşcare şi trei în urma unor urgenţe medicale - în timpul haosului, scrie agenţia Reuters.

Unii au asediat sala de şedinţă a Camerei Reprezentanţilor în timp ce parlamentarii erau înăuntru, lovind uşile şi forţând suspendarea procedurii de certificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale. Ofiţerii de securitate au baricadat intrarea în sală prin folosirea mobilei şi şi-au scos pistoalele la vedere, înainte de a-i ajuta pe parlamentari şi pe alţii să scape.

Până miercuri seară (nr. în Statele Unite), ambele camere ale Congresului şi-au reluat dezbaterea cu privire la certificarea rezultatului din Colegiul Electoral şi a devenit rapid clar că obiecţiile parlamentarilor republicani pro-Trump faţă de victoria lui Biden vor fi respinse cu un vot covârşitor, inclusiv de majoritatea republicanilor.

„Pentru cei care au făcut ravagii astăzi în Capitoliul nostru - nu aţi câştigat”, a declarat vicepreşedintele Mike Pence, care a prezidat sesiunea, în timp ce aceasta a fost reluată. „Să ne întoarcem la treabă”, a spus el, provocând aplauze.

Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat SINTEZĂ

Poliţia s-a luptat mai mult de trei ore pentru a opri invazia şi a elibera clădirea de susţinătorii violenţi ai lui Trump înainte de a declara clădirea sigură, notează Europa Libera.

Asaltul asupra Capitolului a fost punctul culminant al unor luni de retorică care au divizat societatea americană în jurul alegerilor din 3 noiembrie şi după ce Trump a făcut în mod repetat afirmaţii false că votul a fost trucat şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi să-l ajute să-şi anuleze înfrângerea de la urne.

Scenele haotice s-au desfăşurat după ce Trump - care înainte de alegeri a refuzat să se angajeze într-un transfer paşnic de putere dacă ar pierde - s-a adresat miilor de susţinători în apropierea Casei Albe şi le-a spus să meargă la Capitoliu pentru a-şi exprima furia faţă de procesul de votare.

El le-a spus susţinătorilor săi să pună presiune pe aleşii care îi reprezintă să respingă rezultatele, îndemnându-i „să lupte”.

Trump a fost fost criticat intens de câţiva republicani proeminenţi din Congres, care l-au arătat drept vinovat pentru scenele violente de la Capitoliu.

„Nu există nicio îndoială că preşedintele a format gloata, preşedintele a incitat gloata, preşedintele s-a adresat gloatei. A aprins flacăra ”, a scris, pe Twitter, una din liderii republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Liz Cheney.

Senatorul republican Tom Cotton i-a cerut lui Trump să accepte pierderea alegerilor şi să „renunţe la inducerea în eroare a poporului american şi să repudieze violenţa mafiei”.

O sursă familiarizată cu situaţia a declarat pentru Reuters că au existat discuţii între unii membri ai Cabinetului şi aliaţii lui Trump cu privire la invocarea celui de-al 25-lea Amendament, care ar permite unei majorităţi a Cabinetului să-l declare pe Trump incapabil să îşi îndeplinească atribuţiile şi să îl înlăture de la putere. O a doua sursă familiarizată cu efortul s-a îndoit că se va ajunge la un asemenea scenariu pentru că Trump mai are doar două săptămâni în funcţie până Joe Biden depune jurământul pe 20 ianuarie.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a rămas tăcut în timp ce Trump a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor, a numit evenimentele de miercuri seară drept o „insurecţie eşuată” şi a promis că „nu ne vom pleca faţă de nelegiuire sau intimidare”.

„Ne-am întors la posturile noastre. Ne vom îndeplini datoria conform Constituţiei şi pentru naţiunea noastră. Şi o vom face în seara asta ”, a spus el.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite