Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat SINTEZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / AP
FOTO Mediafax / AP

Miercuri, 6 ianuarie, întreaga planetă a asistat la un spectacol greu de crezut în urmă cu puţin timp: o gloată de susţinători ai unui preşedinte care a pierdut alegerile atacând simbolul democraţiei americane.

UPDATE 10:40 La capătul unei reuniuni istorice, democratul Joe Biden a fost validat în Congres drept cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

****

Ştirea iniţială:

La ora redactării acestui articol, reprezentanţii americani din cele două camere ale Congresului sunt strânşi în şedinţă comună pentru a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale. Camera de şedinţă este curată, la pupitru stau liderii de partid obişnuiţi, iar rumoarea din sală nu depăşeşte cotele convenţionale ale unei astfel de întâlniri. 

Doar discursurile aleşilor care iau cuvântul, vorbind despre democraţie, libertate şi violenţă, ar putea aminti că în urmă cu doar câteva ore un susţinător al lui Trump îşi făcea poze flexându-şi muşchii la prezidiul Senatului, altul pleca cu un pupitru, făcând tandru cu mână fotografului care-l surprindea, iar o femeie a murit după ce a fost împuşcată în timpul conflictului armat dintre gloata pro-Trump şi forţele de ordine. 

GALERIE FOTO

Asediul Congresului desfăşurat miercuri la Washington este una dintre cele mai grave breşe de securitate din istoria Statelor Unite. Din 1814, când Capitoliul era încă în construcţie, inima democraţiei americane n-a mai fost atacată. A fost nevoie de mai bine de două secole, un preşedinte rupt de realitate şi o gloată de manifestanţi care a trecut lejer de forţele de ordine, vandalizând  clădirea şi oprind procesul de certificare a rezultatelor alegerilor din noiembrie, pentru ca istoria să se repete. 

A existat mereu o doză de scepticism printre comentatorii politici că Trump chiar va merge atât de departe cu delirul contestării alegerilor din ultimele luni şi că-şi va lăsa susţinătorii să arunce în haos Washingtonul, dar nu ar trebui să se facă vreo greşeală în descrierea evenimentelor: un puci ratat. O tentativă de lovitură de stat desfăşurată ca un spectacol ridicol care a lăsat în urmă morţi şi răniţi, o groază generală faţă de vulnerabilitatea unui eveniment democratic minimal - tranziţia paşnică a puterii - şi o reputaţie profund pătată a Statelor Unite ca primă democraţie liberală a lumii. 

Filmul evenimentelor

Mii de manifestanţi s-au strâns iniţial în faţa Congresului, fluturând drapelul Statelor Unite şi însemnele tradiţionale ale dreptei americane recente: steagurile cu „Make America great again” şi ”Liberty or death: don’t tread on me” (n. red. - Libertate sau moarte: nu mă călcaţi în picioare). După ce Trump a încălzit anterior gloata, iar vicepreşedintele Mike Pence, preşedintele oficial al Senatului, a refuzat să dea curs fanteziilor preşedintelui şi nu a blocat procesul de certificare a rezultatelor, manifestanţii au trecut de cordonul de securitate foarte fragil şi au pătruns în Capitoliu.

Şedinţa Congresului a fost sistată, aleşii evacuaţi, iar strigătele de „USA! USA!” reverberau pe holurile Capitoliului în timp ce manifestanţii spărgeau geamuri şi ocupau birouri. Unul dintre ei a ajuns chiar în biroul lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, fiind fotografiat zâmbind în timp ce-şi punea picioarele pe tăblia biroului din faţă. Alţi protestatari au ajuns în camera de şedinţe a Senatului şi au urlat: „Trump a câştigat alegerile”, făcându-şi poze în camera părăsită de aleşi. 

După ce a aprins flama, Trump a postat pe Twitter o înregistrare video în care le-a cerut protestatarilor, cu jumătate de gură, să fie paşnici. Nu a renunţat, însă, la ideea că alegerile au fust furate de către democraţi. „Vă ştiu durerea, vă ştiu suferinţa. Alegerile ne-au fost furate. Dar trebuie să vă duceţi acasă acum. Trebuie să avem pace. Trebuie să avem lege şi ordine. Vă iubim”, a spus Trump. 

Mai târziu, Trump le-a transmis susţinătorilor săi că trebuie să fie mândri de ceea ce au făcut. Afirmaţiile lui Trump au dus la măsuri fără precedent din partea companiilor de social media. Twitter l-a blocat pe Trump, după ce anterior i-a şters mai multe postări în care repeta acuzele de fraudă electorală, iar Facebook a şters mai multe postări ale acestuia şi videoclipuri ale susţinătorilor săi. 

Joe Biden a avut cu totul alt ton în discursul său, susţinut în timp ce manifestanţii pro-Trump se aflau în Capitoliu. „În acest moment, democraţia noastră se află sub un asalt fără precedent, ceva ce n-am văzut niciodată în vremurile moderne. Scenele de haos de la Capitoliu nu reprezintă America adevărată, nu reprezintă ceea ce suntem. Vedem un număr mic de extremişti dedicaţi fărădelegilor”, a spus Biden, adăugând: „Îi cer preşedintelui Trump să apară la posturile naţionale de televiziune acum şi să-şi îndeplinească jurământul, apărând Constituţia şi cerând încheierea acestui asediu. Nu e un protest. E o insurecţie”. 

Autorităţile au chemat întăriri, iar Muriel Bowser, primarul Washington, DC, a activat garda naţională şi a emis o interdicţie de deplasare în tot oraşul începând cu ora locală 18:00. FBI-ul a intervenit pentru a dezamorsa două dispozitive explozive. Şeful poliţiei metropolitane a transmis că au fost făcute 13 arestări în urma evenimentelor, un număr incomparabil mai mic faţă de gloata care a pătruns în Capitoliu.

Sesiunea a fost reluată în jurul orei locale 20:00 (ora României 03:00). Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a transmis o scrisoare colegilor ei în care a anunţat că liderii Congresului american au decis să reia sesiunea pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden odată ce Capitoliul este verificat. Şedinţa a început cu Mike Pence, vicepreşedintele lui Trump, condamnând violenţele. Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”, a spus acesta. 

Liderii statelor aliate s-au arătat şocaţi de-a lungul desfăşurării evenimentelor, condamnându-le adesea în termeni duri. La fel au făcut şi foşti preşedinţi americani, precum Barack Obama, Bill Clinton şi George W. Bush. 

Procesul de certificare a victoriei lui Biden continuă. Este neclar cât va dura, dar nu există îndoieli că va fi dus la capăt.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite