Un fost agent FBI a recunoscut în instanță că a lucrat pentru magnatul rus Oleg Deripaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru serviciile sale, conform acuzării, Charles McGonigal ar fi primit 17,5 mii de dolari.

McGonigal a ocupat funcția de șef al contrainformațiilor la biroul FBI din New York
McGonigal a ocupat funcția de șef al contrainformațiilor la biroul FBI din New York

Fostul agent al Biroului Federal de Investigații (FBI), Charles McGonigal a pledat vinovat în instanță că a conspirat pentru a încălca sancțiunile SUA împotriva omului de afaceri rus Oleg Deripaska, transmite agenția de știri Bloomberg.

McGonigal a ocupat funcția de șef al contrainformațiilor la biroul FBI din New York până în 2018, când s-a pensionat. În instanță, el a recunoscut că, din primăvara anului 2021 până în toamna anului 2021, a prestat servicii pentru Deripaska în efectuarea unei anchete private împotriva unui om de afaceri rus rival. Potrivit agenției Reuters, vorbim despre Vladimir Potanin. Se presupune că investigația a avut ca scop includerea lui Potanin în lista de sancțiuni a SUA. Pentru serviciile sale, potrivit acuzării, McGonigal a primit 17,5 mii de dolari.

Condamnarea lui McGonigal este programată pentru 14 decembrie, iar el riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, instanța continuă să analizeze acuzațiile împotriva lui de a furniza dovezi false și de a falsifica înregistrările oficiale.

Măsuri restrictive împotriva Deripaska au fost introduse de Statele Unite în 2018 în legătură cu conflictul din Ucraina. 

În martie 2019, Deripaska a dat în judecată Trezoreria SUA. Omul de afaceri a spus că restricțiile împotriva sa sunt incorecte și ilegale și a estimat prejudiciul pe care l-au produs la peste 7,5 miliarde de dolari. Deripaska a cerut ridicarea sancțiunilor, întrucât condițiile pentru introducerea lor nu mai erau relevante. Ca răspuns, Trezoreria SUA a desecretizat unele dintre materialele care au devenit și baza pentru introducerea măsurilor restrictive. Omul de afaceri a numit aceste date false.

În octombrie 2021, casele despre care FBI a susținut că aparțineau rudelor lui Deripaska din New York și Washington au fost percheziționate. Totodată, după cum reiese din rechizitoriu, McGonigal a fost audiat. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite