Biden îi promite lui Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

0
Publicat:

Conform televiziunii NBC News, care citează patru oficiali guvernamentali şi unul parlamentar din SUA, preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, transmite vineri Reuters.

Ucraina a cerut de mai multe ori Washingtonului sisteme de rachete ATACMS FOTO: Wikipedia
Ucraina a cerut de mai multe ori Washingtonului sisteme de rachete ATACMS FOTO: Wikipedia

Ucraina a cerut de mai multe ori guvernului de la Washington sisteme de rachete tactice (Army Tactical Missile Systems, ATACMS) cu care să poată ataca şi perturba liniile de aprovizionare, bazele aeriene şi reţelele feroviare din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, reaminteşte agenţia.

Casa Albă nu a dezvăluit nicio decizie privind ATACMS joi, când Zelenski a discutat cu Biden la Washington, deşi s-a anunţat un nou pachet de asistenţă militară americană în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina. Preşedintele SUA a promis că ajutorul ferm împotriva invadatorilor ruşi va fi menţinut în ciuda opoziţiei unor parlamentari republicani de la Washington, iar liderul de la Kiev a mulţumit pentru cel mai recent pachet de armament, inclusiv antiaerian, afirmând că este „exact ceea ce au nevoie acum soldaţii noştri”.

Departamentul Apărării Statelor Unite nu a răspuns imediat unei solicitări din partea Reuters de a comenta ştirea NBC.

Agenţia a difuzat anterior informaţia că guvernul condus de Biden ia în considerare livrarea către Ucraina a unor rachete ATACMS, cu rază de acţiune de peste 300 de kilometri. Aceste arme sunt proiectate pentru „atacul în adâncime al forţelor inamice din eşalonul al doilea”, arată site-ul de internet al armatei americane. Rachetele de acest tip pot fi folosite împotriva centrelor de comandă şi control, a apărării antiaeriene şi a obiectivelor logistice, la distanţă mare în spatele liniei frontului.  

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite