Kirby: Discuțiile sunt în desfășurare în Statele Unite despre posibilitatea furnizării de rachete ATACMS către Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wall Street Journal, citând surse din rândul oficialilor, a relatat anterior că administrația Joe Biden ia în considerare posibilitatea transferului ATACMS în Ucraina în toamnă, dar decizia finală trebuie luată de liderul american.

Sistem de rachete ATACMS. Foto: ARhiva Adevărul
Sistem de rachete ATACMS. Foto: ARhiva Adevărul

Autoritățile americane nu au decis încă să trimită în Ucraina rachete balistice tactice ATACMS, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 300 km, a declarat coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

A existat o discuție lungă în Statele Unite despre aceste rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune”, a spus el pentru The Daily Telegraph. „Încă nu a fost luată nicio decizie. Președintele [Joe Biden] nu a spus că le va livra, dar „El continuă să facă presiuni pentru cooperarea între agenții, astfel încât Departamentul Apărării și Departamentul de Stat, ca parte a [discuțiilor] din cadrul Consiliului Național de Securitate, să ia în considerare posibilitatea [trimiterii] ATACMS”.

După cum a relatat The Wall Street Journal pe 15 septembrie, citând surse guvernamentale, administrația Biden ia în considerare posibilitatea transferului ATACMS la Kiev în toamnă, însă decizia finală trebuie luată de liderul american.

De asemenea, portalul Axios, citând surse, a relatat că Washingtonul nu intenționează să anunțe furnizarea de ATACMS la Kiev în timpul vizitei liderului ucrainean Vladimir Zelensky în Statele Unite. Întâlnirea dintre Biden și Zelensky la Washington este programată pentru 21 septembrie. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite