Biden glumește pe tema vârstei sale într-un discurs istoric: „Unele lucruri devin mai clare”. Mesaj ferm pentru Putin și critici la adresa lui Trump

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden, candidat la realegere în scrutinul programat pentru 5 noiembrie 2024, a răspuns joi, în timpul discursului său despre Starea Uniunii, criticilor legate de vârsta sa înaintată, care sunt generate și întreținute de tabăra lui Donald Trump.

Joe Biden în fața Congresului SUA FOTO EPA-EFE
Joe Biden în fața Congresului SUA FOTO EPA-EFE

„La vârsta mea, unele lucruri devin mai clare ca oricând”, a afirmat Biden, în vârstă de 81 de ani, în cursul unui discurs energic care a durat peste o oră în Congresul american.

„Ştiu că nu pare, dar sunt aici de mult timp”, a continuat glumind cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Avertisment asupra pericolului care planează la adresa lumii libere

Președintele Biden şi-a deschis discursul privind Starea Uniunii aducând aminte de discursul susținut în Congres în 1941 de către președintele de la acea vreme, Franklin Delano Roosevelt, avertizând că Statele Unite se confruntă cu un punct de cotitură fără precedent în istorie. La avea vreme, trupele lui Hitler mărșăluiau în Europa, iar acum Putin vrea să-i calce pe urme dictatorului nazist.

În acest context, Biden a avertizat asupra faptului că Statele Unite parcurg o perioadă de atacuri nemaiîntâlnite la adresa libertății și democrației.

„De la preşedintele Lincoln şi Războiul Civil (1861-1865, n. red.), niciodată libertatea noastră şi democraţia nu au fost atacate în ţara noastră aşa cum sunt în prezent”, a declarat liderul de la Casa Albă.

„Nu” demonizării migranților

Biden a subliniat totodată că nu îi va demoniza pe migranți, așa cum procedează contracandidatul său la Casa Albă, republicanul Trump. El a făcut apel totodată la colaborarea democraților și republicanilor pentru rezolvarea situației de la frontiera americano-mexicană, luată de asalt de migranți.

„Nu voi demoniza migranţii spunând că ei «otrăvesc sângele ţării noastre». Ne putem certa în privinţa frontierei sau putem rezolva problema”, a afirmat președintele american.

„Da” dreptului la avort

Biden a dat asigurări că va proteja dreptul la avort, o temă majoră a alegerilor prezidențiale americane. El a criticat anularea garanţiei federale la avort şi a promis că o va „restabili” dacă americanii vor opta pentru un Congres favorabil „dreptului de a alege”.

„În mod clar, cei care se laudă că au anulat protecţia federală a dreptului la avort habar nu au despre puterea femeilor din America”, a spus liderul de la Casa Albă.

„Dar ei şi-au dat seama când libertatea de a dispune de propriul trup a fost în joc la urne şi a câştigat în 2022 şi 2023, şi îşi vor da seama din nou în 2024”, a insistat el.

În vara anului 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a casat propria hotărâre Roe vs. Wade, veche de zeci de ani, şi a anulat protecţia federală a dreptului la avort, oferind astfel o victorie pentru conservatori. De atunci, în fiecare vot local legat de această problemă, protecţia avortului a câştigat, din Kansas până în Ohio, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă americanii îmi trimit un Congres care să susţină dreptul de a alege, vă promit: voi restabili Roe vs. Wade drept lege fundamentală”, a promis Biden.

Laude pentru economia americană

Cel de-al 46-lea președinte american a lăudat bilanțul economic al mandatului său la Casa Albă, apreciind că întreaga lume „invidiază” Statele Unite din acest punct de vedere.

„Am moştenit (de la Donald Trump, președinte în perioada 2017-2021, n. red.) o economie care era în pragul colapsului. În prezent, economia noastră este literalmente invidiată de întreaga lume. Au fost create 15 milioane de locuri de muncă în trei ani, este un record. Iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii 50 de ani”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Critici la adresa lui Donald Trump

Nu în cele din urmă, Biden l-a criticat pe Trump pentru comportamentul său considerat împotriva spiritului Americii, dar mai ales pentru unele afirmații ale sale legate de liderul autoritar rus Vladimir Putin.

Preşedintele Abraham Lincoln, un republican moderat, a trasat „un viitor bazat pe valorile fundamentale care definesc America: onestitate, tărie morală, demnitate, egalitate”. „Şi iată că cineva de vârsta mea spune o poveste diferită, cea a unei Americi axate pe resentimente, răzbunare şi revanşă”, a adăugat Biden, referindu-se la rivalul său republican în vârstă de 77 de ani.

„Predecesorul meu, un fost preşedinte republican, îi spune lui Putin «faceţi ce vreţi». Este un citat, un fost preşedinte chiar a spus asta, supunându-se unui lider rus. Cred că este scandalos. Este periculos şi este inacceptabil”, a insistat liderul de la Casa Albă.

Presiuni pentru aprobarea ajutorului pentru Ucraina

Avertizând că Putin nu se va opri în Ucraina în cazul în care ar ieși victorios în această țară, Joe Biden a cerut Camerei Reprezentanților să dea un vot favorabil propunerii sale de ajutor pentru armata ucraineană în valoare de 61 de miliarde de dolari. Această propunere a fost aprobată deja de Senat.

„Vă asigur că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar Ucraina îl poate opri pe Putin dacă o susţinem şi îi furnizăm armele de care are nevoie pentru a se apăra. Asta este tot ce solicită Ucraina. Nu cere soldaţi americani”, a spus președintele american într-o nouă tentativă de a dezamorsa certurile pe teme interne dintre democrați și republicani care blochează ajutorul pentru Ucraina.

Biden a reiterat că el nu va ceda în fața atacurilor duse de Putin împotriva democrației, libertății și statelor ghidate de aceste principii.

„Mesajul meu către preşedintele Putin, pe care îl cunosc de multă vreme, este simplu: nu ne vom da bătuţi. Nu vom ceda. Nu voi ceda. Istoria ne privește”, a declarat președintele american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite