Joe Biden, discurs agresiv despre starea națiunii. L-a atacat pe Trump despre care a spus că „s-a plecat” în fața lui Putin | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Joe Biden, a susţinut joi seara ultimul său discurs despre starea Națiunii din acest mandat. El și-a început discursul de la tribuna Camerei Reprezentanților cu un atac asupra predecesorului său și posibilului său adversar în alegerile din 2024, fostul președinte Donald Trump.

Președintele Joe Biden l-a atacat pe Trump pe tot parcursul discursului său
Președintele Joe Biden l-a atacat pe Trump pe tot parcursul discursului său FOTO EPA EFE

Biden l-a acuzat pe acesta că amenință să permită Rusiei să atace democrațiile occidentale, dar a criticat și Congresul condus de republicani din cauză că nu a autorizat un ajutor mai mare pentru Ucraina.

Invocând discursul lui Franklin Delano Roosevelt din 1941, care anunța că armata lui Hitler care "mărșăluiește" în Europa, Biden a spus că a venit în aceeași cameră pentru a spune că națiunea americană se confruntă cu un "moment fără precedent în istoria Uniunii" și pentru a "trezi Congresul și avertiza poporul american că acesta nu este un moment obișnuit".

"Ceea ce face momentul acesta rar este că libertatea și democrația sunt atacate, atât în țară, cât și în străinătate, în același timp. În străinătate, Putin mărșăluiește, invadează Ucraina și stârnește haos în Europa și dincolo de aceasta", a spus el. "Dacă cineva în această sală crede că Putin se va opri la Ucraina, vă asigur că nu se va opri. Dar Ucraina îl poate opri dacă suntem alături de Ucraina și furnizăm armele de care are nevoie pentru a se apăra."

The Independent scrie că președintele Statelor Unite a subliniat că Ucraina nu le cere americanilor să-și dea viața peste hotare și a spus că lucrează pentru a împiedica soldații americani să lupte acolo. Cu toate acestea, el a avertizat că finanțarea pentru Ucraina este blocată de "cei care vor să ne retragem din locul nostru de lider în lume", referindu-se la republicanii care se opun ajutorului pentru Kiev pentru că acesta ar fi o victorie politică pentru președinte.

Biden spune că Trump s-a plecat în fața lui Putin

Amintind cum președintele republican Ronald Reagan i-a spus fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov să "dărâme" Zidul Berlinului, Biden l-a atacat pe Trump, fără a-i spune numele, referindu-se la promisiunea fostului președinte de a permite Rusiei să atace orice membru NATO care, în opinia sa, nu cheltuie suficient pentru apărare.

"Acum, predecesorul meu, un fost președinte republican, îi spune lui Putin: 'Fă ce vrei' - un fost președinte american a spus asta, plecându-se în fața unui lider rus", a spus el. "Este scandalos. Este periculos. Este inacceptabil."

Atacul președintelui Biden la adresa lui Trump a venit în aceeași zi în care Suedia a renunțat la secole de neutralitate și s-a alăturat NATO.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a fost prezent în sală la discursul lui Biden.

"Domnule prim-ministru, bine ați venit în NATO, cea mai puternică alianță militară pe care lumea a cunoscut-o vreodată", a spus președintele SUA.

Preşedintele american Joe Biden a reiterat apelul la o "încetare imediată a focului" de șase săptămâni în Fâșia Gaza, îndemnând Israelul să facă mai mult pentru a lăsa să intre ajutorul umanitar, notează AFP.

"Lucrez din greu pentru a obține o încetare imediată a focului de cel puțin şase săptămâni", care ar permite eliberarea ostaticilor israelieni închiși în Fâşia Gaza, a declarat el în discursul în Congres despre Starea Uniunii. El a cerut guvernului israelian "să lase să intre mai mult ajutor umanitar în Gaza", subliniind că ajutorul umanitar "nu poate fi o considerație secundară sau o monedă de schimb".

Apoi, el a cerut Congresului să aprobe proiectul de lege privind finanțarea suplimentară a securității naționale, care ar furniza ajutor de apărare Ucrainei, Israelului și Taiwanului și asistență umanitară în Fâșia Gaza.

"Istoria ne privește - dacă Statele Unite se retrag acum, va pune Ucraina în pericol, Europa în pericol, lumea liberă în pericol, încurajând pe alții care doresc să ne facă rău", a spus el.

El a adăugat că are un mesaj "simplu" pentru președintele rus Vladimir Putin.

"Nu ne vom retrage. Nu ne vom pleca. Eu nu mă voi pleca", a spus Biden.

Joe Biden a amintit despre atacul de pe 6 ianuarie de la Capitoliu

De-a lungul discursului său, președintele l-a adus mereu în discuție pe Trump, numindu-l "predecesorul meu" și a evidențiat contrastul clar dintre politicile sale și cele preferate de republicani.

După ce i-a atacat pe aceștia pentru relația lor strânsă cu Putin și l-a numit pe liderul rus o amenințare la adresa SUA, a trecut la descrierea amenințărilor la adresa democrației americane din interior.

Biden l-a pomenit pe Trump de 12 ori în discursul său
Biden l-a pomenit pe Trump de 12 ori în discursul său FOTO EPA EFE

Biden a amintit de atacul de pe 6 ianuarie asupra Capitoliului, descriindu-l ca fiind comis de "insurgenți" care "au luat cu asalt acest Capitoliu și au pus un cuțit la gâtul democrației americane".

Continuând, președintele a avertizat că atacul din 6 ianuarie, minciunile continue despre desfășurarea alegerilor din 2020 și încercarea lui Trump și a aliaților săi de a bloca transferul de putere acum aproape patru ani au "reprezentat cea mai gravă amenințare la adresa democrației noastre de la Războiul Civil".

În timp ce republicani huiduiau, el a spus că insurgenții au "eșuat", America a "rămas puternică", iar democrația a învins.

Biden a avertizat că americanii trebuie să "fie onești" în privința amenințării continue la adresa democrației și l-a atacat din nou pe Trump.

"Predecesorul meu și unii dintre voi încearcă să îngroape adevărul despre 6 ianuarie. Eu nu voi face asta", a spus el. "Acesta este un moment să spunem adevărul și să îngropăm minciunile. Și aici este cel mai simplu adevăr. Nu poți iubi țara ta doar atunci când câștigi", a spus el.

"Respectați alegerile libere și corecte! Restabiliți încrederea în instituțiile noastre! Și spuneți clar - violența politică nu are absolut niciun loc în America", a spus Biden.

Imigrația și dreptul la avort

Înaintea discursului privind Starea Națiunii, Biden a fost salutat de membri din ambele partide, inclusiv republicana Marjorie Taylor Greene din Georgia, care i-a înmânat o insignă cu numele lui Laiken Riley, studenta de la University of Georgia care se presupune că a fost ucisă de un imigrant ilegal.

Avortul este una dintre temele majore ale campaniei pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În vara anului 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite a casat propria hotărâre Roe vs. Wade, veche de zeci de ani, și a anulat protecția federală a dreptului la avort, oferind conservatorilor o victorie.

Dar de atunci, în fiecare vot local legat de această problemă, protecția avortului a câștigat, ca în Kansas și Ohio.

"Dacă americanii îmi trimit un Congres care să susţină dreptul de a alege, vă promit: voi restabili Roe vs. Wade drept lege fundamentală", a spus președintele american în fața Congresului.

El le-a amintit telespectatorilor că Trump, care a numit trei dintre judecătorii care au anulat legea, continuă să se laude cu rolul său în această decizie și a spus că oricine ar lăuda astfel de lucruri "nu are habar despre puterea femeilor".

Discursul lui Biden, un atac continuu la adresa lui Trump

De-a lungul discursului său, al 46-lea președinte l-a invocat pe al 45-lea președinte de nu mai puțin de 12 ori, prima dată când un președinte a vorbit despre viitorul său adversar de la președintele Bill Clinton care a vorbit despre Robert Dole, în timpul discursului său privind Starea Uniunii din 1996.

La acea vreme, Clinton a adus în discuție serviciul lui Dole în Al Doilea Război Mondial, atrăgând atenția asupra vârstei veteranului din Kansas.

Biden, cel mai în vârstă președinte ale vreodată în Statele Unite, a făcut același lucru către sfârșitul remarcilor sale, când s-a referit indirect la Trump ca "unele persoane de vârsta mea".

Trump și aliații săi au încercat să-l prezinte pe al 46-lea președinte ca fiind în vârstă, în declin și prea afectat cognitiv pentru a funcționa. Cu toate acestea, în timp ce Biden părăsea Camera, aplauzele furtunoase au venit din partea membrilor democrați, iar reprezentantul democrat din New York, Jerry Nadler, a declarat că această strategie s-ar putea să nu mai funcționeze pentru fostul președinte.

În discursul său din fața Congresului, Biden a abordat și problema imigrației, subliniind sprijinul majorității membrilor Camerei și Senatului pentru un proiect de lege privind reforma imigrației și securitatea la graniță. A acuzat Partidul Republican, în special pe fostul președinte Trump, că a blocat acest proiect de lege pentru motive politice, considerându-l o victorie politică pentru el.

În final, președintele Biden și-a exprimat încrederea în viziunea sa pentru viitorul țării și a subliniat nevoia de a acționa acum. În contextul așteptărilor pentru o campanie electorală lungă și încordată până în noiembrie, Biden are opt luni pentru a-și convinge alegătorii să susțină această viziune.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite