Biden denunță declarațiile „periculoase” ale lui Trump la adresa NATO: „Undă verde pentru mai mult război” din partea lui Putin

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a denunţat duminică afirmaţiile „îngrijorătoare şi periculoase” făcute cu o zi înainte de rivalul său Donald Trump, care a spus că va încuraja Rusia să atace ţările NATO dacă acestea nu îşi plătesc partea.

Joe Biden FOTO Arhivă
Joe Biden FOTO Arhivă

În timpul unui miting, sâmbătă, în Carolina de Sud, fostul președinte american Donald Trump a făcut o relatare pe care a prezentat-o drept o discuție cu unul dintre şefii de stat din NATO, fără a-l numi.

„Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: «Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?»”, a susținut Trump înainte de a menționa răspunsul său: „Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să vă facă ce vor. Trebuie să vă plătiţi datoriile”.

„Faptul că Donald Trump recunoaşte că intenţionează să-i dea lui Putin undă verde pentru mai mult război şi violenţă, pentru a-şi continua atacul brutal împotriva unei Ucraine libere şi pentru a extinde agresiunea asupra popoarelor din Polonia şi ţările baltice este îngrijorător şi periculos”, a declarat Joe Biden, citat într-un comunicat.

Donald Trump, care se va confrunta probabil cu Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, critică în mod regulat aliaţii din NATO pentru că nu îşi respectă angajamentele în ceea ce priveşte cheltuielile militare. În timpul campaniei, el a ameninţat deja în mai multe rânduri că va scoate SUA din NATO dacă se va întoarce la Casa Albă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În opinia lui Biden, cuvintele fostului preşedinte republican au indicat în mod clar „dorinţa sa de a abandona aliaţii NATO ai Americii în cazul unui atac rusesc”.

„Din păcate”, aceste remarci „sunt previzibile venite de la un om care a promis că va guverna ca un dictator, precum cei pe care îi laudă, încă din prima zi de la întoarcerea în Biroul Oval”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite