NATO, reacție la declarațiile lui Trump, care „pun în pericol soldații americani și europeni”

0
Publicat:

NATO s-a văzut obligată să intervină după ce Donald Trump a declarat, sâmbătă, la un eveniment de campanie electorală, că, dacă ar fi după el, ar lăsa Rusia „să facă ce dracu' vrea” cu membrii alianței care nu plătesc suficient pentru apărare, potrivit SkyNews.

Donald Trump, în campanie electorală, Foto EPA EFE
Donald Trump, în campanie electorală, Foto EPA EFE

La mitingul organizat sâmbătă în Carolina de Sud, după declaraţia care a pus pe jar NATO, fostul președinte american a amintit un schimb de replici cu „o țară mare”, nenominalizată, care a întrebat dacă ar fi protejată în cazul în care o atacă Rusia şi căreia i-a spus că toată lumea trebuie să plătească. „Am spus: «Nu ați plătit? Sunteți în întârziere?. Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile»”, a spus el mulțimii.

În replică, oficialii Alianţei nord-atlantice l-au criticat dur pe Donald Trump pentru astfel de afirmaţii, care, pe de o parte, subminează credibilitatea organizaţiei, iar pe de alta, îi expune la riscuri mari pe soldaţii americani şi europeni. De asemenea, declaraţii de genul acestea ar putea spori anxietatea în Europa cu privire la retragerea sprijinului militar al SUA din Ucraina în cazul în care va fi reales în cursul acestui an.

„NATO rămâne pregătită și capabilă să apere toți aliații. Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit și energic. Orice sugestie că aliații nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la riscuri sporite. Ne aşteptăm ca, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, SUA să rămână un aliat puternic și angajat în NATO” - a fost replica oficială la declaraţiile iresponsabile ale fostului preşedinte.

Este cunoscut faptul că Donald Trump a criticat de mult timp NATO, amenințând că va retrage SUA din alianță și că se va confrunta cu liderii altor state membre.

În încercarea de a-și liniști colegii din NATO, președintele Joe Biden a semnat în ianuarie o lege a Apărării şi a alocat acestui domeniu un buget în valoare de 685 de milioane de lire sterline (886 de milioane de dolari), lege care urmărește să împiedice orice președinte să se retragă unilateral din NATO.

Casa Albă a descris comentariile lui Trump ca fiind „îngrozitoare și nebunești”.

„Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă”, a declarat sâmbătă seară purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, într-un comunicat. „În loc să ceară războaie și să promoveze haosul dereglabil, președintele Biden va continua să consolideze leadershipul american și să susțină interesele noastre de securitate națională - nu împotriva lor”, mai precizau oficialii Casei Albe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite