Declarații halucinante. Donald Trump încurajează Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin

0
Publicat:

Declarațiile fostului președinte și prezumtiv candidat republican pentru 2024 sunt descrise de către Casa Albă ca fiind „demente”.

Donald Trump FOTO: Profimedia
Donald Trump FOTO: Profimedia

În căutarea unei a doua președinții în calitate de prezumtiv candidat al republicanilor la Casa Albă în 2024, Donald Trump a declarat că ar "încuraja" Rusia să atace oricare dintre aliații NATO ai SUA pe care îi consideră că nu și-au îndeplinit obligațiile financiare, scrie theguardian.com.

Casa Albă a descris declarația ca fiind "îngrozitoare și dementă". Trump a făcut această declarație sâmbătă, în timpul unui miting de campanie în Conway, Carolina de Sud, înainte de alegerile primare republicane de preferințe prezidențiale din acest stat, care vor avea loc pe 24 februarie.

Fostul președinte și-a exprimat reticențele față de ajutorul acordat Ucrainei în timp ce aceasta se apără de invazia lansată de Rusia în februarie 2022 - precum și față de existența NATO, alianța de 31 de națiuni pe care SUA s-au angajat să o apere atunci când este necesar.

Sâmbătă, Trump a afirmat că, în timpul unei întâlniri nespecificate a NATO, i-a spus unui alt șef de stat că, sub conducerea sa, SUA nu vor apăra nicio țară "delincventă".

"Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat în picioare și a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?". a spus Trump, adăugând: "Am spus: Nu ați plătit, sunteți delăsători?".

"Nu, nu v-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja să facă ce naiba vor. Trebuie să plătești. Trebuie să-ți plătești facturile".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre comentariile lui Trump, a declarat: "încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă - și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră acasă".

Țările NATO au convenit în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, să oprească reducerile de cheltuieli pe care le făcuseră după războiul rece și să se îndrepte către cheltuirea a 2% din PIB-urile lor pentru apărare până în 2024.

În timpul campaniei sale din 2016, Trump i-a alarmat pe aliații occidentali avertizând că, sub conducerea sa, Statele Unite ar putea renunța la angajamentele asumate în cadrul tratatului NATO și ar putea lua apărarea doar a țărilor care îndeplinesc obiectivul de 2% al alianței.

Începând cu 2022, NATO a raportat că șapte din cele 31 de țări membre ale Alianței, care sunt acum 31, respectau această obligație - față de trei în 2014. Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a stimulat cheltuieli militare suplimentare din partea unor membri ai NATO.

Comentariile lui Trump vin în contextul în care Ucraina rămâne împotmolită în eforturile sale de a evita invazia Rusiei din 2022 și în condițiile în care republicanii din Congres au devenit din ce în ce mai sceptici în ceea ce privește acordarea de ajutor suplimentar țării, în timp ce se luptă cu contraofensivele blocate și cu deficitul de arme.

Comentariile lui Trump de sâmbătă au stârnit rapid alarma în rândul multor experți politici din SUA.

"Sună ca și cum Trump încurajează într-un fel Rusia să atace aliații noștri din NATO", a declarat David Corn - analist la MSNBC și șeful biroului din Washington DC al Mother Jones - la X.

Între timp, comentatorul politic conservator Alyssa Farah Griffin a declarat că comentariile lui Trump au fost "muzică" pentru urechile liderului rus Vladimir Putin.

Sâmbătă, fostul președinte a sărbătorit, de asemenea, recentul eșec al legislației Congresului care urmărea să abordeze criza migrației la granița dintre SUA și Mexic. Legislația a fost susținută de Joe Biden, actualul președinte democrat, iar Trump a promis că - dacă va fi ales din nou - va efectua "o operațiune masivă de deportare" în prima zi în care se va întoarce în Biroul Oval.

Trump a înregistrat performanțe puternice în sondajele de opinie împotriva lui Biden, care l-a învins pe fostul președinte în alegerile din 2020. Cu toate acestea, el se luptă cu peste 90 de acuzații penale.

Acuzațiile conținute în patru rechizitorii separate în diferite jurisdicții susțin că a încercat să submineze rezultatul alegerilor pe care le-a pierdut, a păstrat ilegal secrete guvernamentale după președinția sa și a făcut plăți ilicite de bani pentru tăcere către o actriță porno care susține că a avut o întâlnire sexuală cu Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite