A murit cel mai vârstnic supravieţuitor din Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lawrence Brooks, alături de actorul Gary Sinise, în 2016 FOTO: Facebook/Gary Sinise
Lawrence Brooks, alături de actorul Gary Sinise, în 2016 FOTO: Facebook/Gary Sinise

Lawrence Brooks, un veteran american în vârstă de 112 ani, s-a stins din viaţă miercuri 5 ianuarie. Acesta era cel mai vârstnic supravieţuitor din Al Doilea Război Mondial, fiind recreutat într-o perioadă în care segregarea militară încă funcţiona.

După cum scriu jurnaliştii americani de la site-ul NPR.org, Lawrence Brooks s-a născut în 1909, a mai avut încă 14 fraţi şi a crescut în Louisiana şi Mississippi. A fost recrutat în Armata S.U.A. când avea 31 de ani, la câteva săptămâni după atacul de la Pearl Harbor.

Lawrence Brooks a făcut parte din Batalionul 91 Afro-American, staţionat în Australia, Papua Noua Guinee şi Filipine.

Până în 1945, când a fost lăsat la vatră, Lawrence Brooks a fost şofer, valet şi bucătar pentru trei ofiţeri, doi locotenenţi şi un căpitan, ajutând şi la construirea de drumuri şi poduri.

În interviurile date acum câţiva ani pentru Muzeul Naţional al Celui De-al Doilea Război Mondial din S.U.A, Brooks declara că a fost uimit de nivelul de toleranţă al australienilor faţă de soldaţii de culoare, cum era şi cazul său.

După Al Doilea Război Mondial, Lawrence Brooks a lucrat timp de patru decenii ca operator pe un mosostivuitor.

Cunoscutul actor american Gary Sinise, care l-a cunoscut pe Lawrence Brooks, a postat un mesaj emoţionant pe pagina sa de Facebook. ”A murit un erou american. Lawrence Brooks, cel mai vârstnic supravieţuitor din Al Doilea Război Mondial, s-a stins din viaţă la 112 ani. Dumnezeu să vă binecuvânteze. A fost o onoare să vă cunosc şi să vă întâlnesc”, a scris Gary Sinise. 

Vă mai recomandăm şi:

Nisa şi amintirea românească. Un parc poartă numele regelui Carol al II-lea, iar un român este Cetăţean de Onoare 

Revelion pe front: „Nemţii sunt invitaţii noştri. Avem o masă copioasă: brânză, sarmale de porc, friptură de găină, vin şi chiar şampanie“ 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite