UPDATE Cel puţin cinci morţi în violenţele de vineri, lângă Doneţk. Bilanţul victimelor ambuscadei de joi: 16 militari morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 130 de persoane au fost ucise în ultima lună în confruntările violente din Ucraina
Peste 130 de persoane au fost ucise în ultima lună în confruntările violente din Ucraina

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a raportat 16 morţi după atacurile comise joi de separatiştii proruşi în regiunea Doneţk. Militarii ucraineni au fost prinşi într-o ambuscadă şi atacaţi cu grenade. 33 de militari au fost răniţi în timpul atacului.

UPDATE 14. 35 Reprezentanţii serviciilor de informaţii ucrainene au dezvăluit că ruşii folosesc o bază militară din sudul Federaţiei Ruse, în apropierea oraşului Rostov-pe-Don, pentru a antrena trupele paramilitare ale separatiştilor, trimise ulterior în estul Ucrainei.

Informaţiile au fost obţinute după interogarea unor prizonieri proruşi, reţinuţi în cadrul operaţiunilor antiteroriste din regiunile estice. Potrivit noilor date, peste 1000 de insurgenţi proruşi au fost antrenaţi în baza militară rusă din apropierea graniţei cu Ucraina. 


UPDATE 12.55 Agenţia ucraineană UNIAN informează că 20 de separaţişti „au fost anihilaţi“, în timpul unor operaţiuni antiteroriste desfăşurate de trupele ucrainene în ultimele 24 de ore. Forţele loiale Kievului au pierdut doi soldaţi, în cadrul misiunilor, a anunţat Vladislav Seleznev, şeful brigăzilor antiteroriste. 


UPDATE 12.00 Cel puţin cinci persoane au murit, vineri, în luptele dintre militarii ucraineni şi insurgenţii proruşi în apropiere de Doneţk, un bastion al separatiştilor din estul Ucrainei, relatează AFP.

Luptele au avut loc în apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Doneţk. Patru persoane ucise par a fi separatişti, iar a cincea unul dintre voluntarii care luptă alături de armata ucraineană în est, potrivit unui fotograf al AFP.

Aceste atacuri au loc cu 48 de ore înaintea unor alegeri prezidenţiale cruciale pentru viitorul Ucrainei, după şase luni de criză politică ce au adus ţara în pragul unui război civil şi al secesiunii.


Site-urile din Ucraina au preluat un clip postat pe Youtube în care soldaţii ucraineni apar în timp ce iau prânzul. Conform presei din ţara vecină, erau ultimele ore de linişte ale respectivilor soldaţi înainte de atacul mortal declanşat de separatiştii proruşi. 

Potrivit site-ului censor.net.ua, cel care filmează este un terorist care se dă drept cetăţean paşnic, dar care are misiunea să cerceteze poziţia militarilor şi tehnica de care dispun. Ucrainenii au fost indignaţi de faptul că armata lor naţională pare total nepregătită: soldaţii stau ca la picnic, iar străinii pot filma nestingheriţi. 

Atacul de lângă Volnovaha (regiunea Doneţk) a fost comis în noaptea de miercuri spre joi, la un baraj de control instalat de către armata ucraineană. Potrivit Ministerului Apărării, separatiştii au atacat cu mortiere şi grenade, aruncând în aer un vehicul.


Armata din Ucraina a lansat pe 13 aprilie o operaţiune militară cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, aflate în mare parte sub controlul separatiştilor, care şi-au proclamat suveranitatea în urma unor referendumuri privind independenţa.

Previziuni sumbre cu privire la alegeri

În Ucraina sunt organizate, duminică, alegeri prezidenţiale. Pe fondul crizei care durează de o jumătate de an, 60% din populaţia Ucrainei este fie nehotărâtă, fie va absenta de la scrutin, confrom ultimului sondaj al Institutului Naţional de Sociologie din Ucraina. În plus, separatiştii de la Lugansk şi Doneţk au ameninţat că vor împiedica desfăşurarea scrutinului în estul ţării, unde aproximativ două milioane de alegători ar putea să întâmpine dificultăţi în a-şi exprima votul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite