Un bărbat din Siberia este acuzat că a transmis informații militare Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) susține că a arestat un bărbat care transmitea Ucrainei informații despre infrastructuri militare din Siberia.

Agenți FSB FOTO Profimedia
Agenți FSB FOTO Profimedia

Într-un comunicat preluat de agenția de presă de stat TASS și AFP, FSB acuză un bărbat din regiunea Tiumen, situată în vestul Siberiei, că a colectat informații despre infrastructurile militare din regiunea sa și le-a transmis serviciilor secrete ucrainene în schimbul unei remunerări financiare.

Vizat de un proces pentru „înaltă trădare”, bărbatul respectiv a fost plasat în arest preventiv pentru două luni până la o nouă decizie. În cazul în care va fi declarat vinovat, ceea ce foarte probabil se va întâmpla, riscă să stea pentru tot restul vieții sale în închisoare.

Cazurile de anunțuri cu privire la „înaltă trădare” s-au înmulțit în ultimul timp în Rusia pe fondul prelungirii războiului din Ucraina, vizând de la opozanți, jurnaliști, activiști, oameni de afaceri, angajați din structuri de forță și academicieni până la oameni simpli.

Săptămâna trecută, un bărbat a fost reținut din acest motiv în Buriatia, fiind acuzat de „complicitate cu un serviciu ucrainean de informații”.

FSB arestează în mod frecvent de asemenea persoane acuzate că au atacat sau pus la cale atacuri asupra unor clădiri militare sau birouri de recrutare. Procesele în toate aceste cazuri se desfășoară cu ușile închise din presupuse preocupări de a nu fi divulgate informații de securitate națională. Aceste arestări obscure sunt denunțate de critice, potrivit cărora sălide de judecată din Rusia s-au transformat în instrumente de represiune.

Acuzata în cazul asasinării bloggerului Tatarski, adusă în fața instanței

Pe de altă parte, procesul Dariei Trepova, o tânără de 26 de ani acuzată de uciderea celebrului blogger militar Vladlen Tatarski a început miercuri la un tribunal din Sankt Petersburg. Aproximativ douăzeci de persoane au fost prezente în sala de judecată, unde tânăra acuzată a fost plasată într-o cușcă de sticlă.

Bloggerul Vladlen Tatarski, al cărui nume real era Maksim Fomin, a fost ucis la începutul lunii aprilie după declanşarea unui dispozitiv exploziv ascuns într-o statuetă de ipsos primită din partea Dariei Trepova, care ulterior a fost arestată sub acuzația de „terorism”.

Acuzata a repetat în fața instanței că nu a știa că purta un dispozitiv exploziv în statueta înmânată lui Tatarski.

Rusia s-a grăbit să acuze oficial autoritățile ucrainene și „agenții” opozantului Aleksei Navalnîi, aflat după gratii, de organizarea acestui asasinat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite